Cultuur

Bricquebec is weer terug

Camera Mattijs Ekkers Potlood Renske Woudstra

Ze worden de grondleggers van de Friestalige rockmuziek genoemd. Ruim twintig jaar lang is de band Bricquebec niet weg te denken van de Friese podia, van kleine kroeg tot festivaltent. In 2007 gaat de band uit elkaar. “We wienen dea op ‘e woartel, de put wie derút.” Gamechanger voor een terugkeer was het Dodo Festival van 2018.

“Yn 2007 hienen we ôfpraat dat we nea wer mei-elkoar spylje soenen.” Dat hebben ze lang volgehouden, zegt bassist Marius Bamberger uit Harkema lachend. “We bin faak benadere foar reunykonserten en we ha altyd nee sein. Mar doe krige toetsenist Jan Roorda fia Frysk FM it fersyk fan it Dodo Festival om dêr te spyljen. En dat wie dochs hiel spesjaal, want Bakkefean is Bricquebec, it hat altyd ús thúsbasis west.”

In 1986 werd Bricquebec opgericht door Bakkeveenster Bowe van der Wal. Toen de bassist stopte, vroeg Bowe toenmalig dorpsgenoot Marius Bamberger als opvolger. “Ik kaam faak by Bowe, hy draaide altyd Cuby-muzyk, dat fûn ik prachtich. Ik spile doe saksofoan by de fanfare, mar prutste ek graach oan in âld gitaar.” De band had een oefenhok bij Bowe, later in de Harmsdobbe. “Yn dy tiid wienen we eins de Fryske Normaal. It bier fleach yn ‘e rûnte as we spilen. Trije akkoarden en dan gas.”

Transparant

Bandlid Jaap Louwes tekende in de begintijd voor de meeste liedjes. Alles in het Fries, daarmee was de band in de jaren tachtig bijzonder in de Friese popwereld. Na diverse wissels in bezetting, nam Else van der Greft uit Siegerswoude in 1995 de leadvocals voor haar rekening. Ze schreef liedteksten en muziek. Apart of samen met Marius en Jan Roorda, die ook voor de composities tekende. “De sound fan ús muzyk jout noch wol itselde gefoel as eartiids”, weet Else. Toch is het ook weer anders, zegt Marius: “We besykje ús komposysjes transparant te meitsjen. Ast it iepen makkest, foaral tusken drum en bas, is der foar oaren moai romte om dêrop te spyljen.” Van stevige rockband evolueerde Bricquebec naar een band met melodieuze rockcomposities en -arrangementen.

Nieuwe nummers

In 2018 was het niet alleen het Dodo Festival dat de band weer bij elkaar bracht. Else: “Ik hie de âld-bandleden ek frege om my te begelieden by Liet 2018. Mar doe hienen we Dodo al yn de aginda stean.” Na afloop van Frysk Sjongfestival Liet stonden ze nog even buiten te kletsen, herinnert Marius zich. “Doe seinen we tsjin elkoar: lit we mar trochprutse.” Sinds die tijd hebben ze vier nieuwe nummers en een remix van twee oude nummers opgenomen voor een nieuwe ep. Van de single ‘Lit It Los’ is een clip in de maak. Marius: “En der binne meardere nûmers yn ûntwikkeling.” Else: “We kin no net lekker oan dy nûmers bouwe omdat we net faak by elkoar komme kinne.”

Bricquebec bestaat uit Else van der Greft (zang en gitaar), Rinze Akkerman (gitaar), Jan Roorda (toetsen en zang), Marius Bamberger (basgitaar en zang), Albert van der Tuin (zang en gitaar) en Gilbert Terpstra (slagwerk). Op 8 augustus hopen ze van zich te laten horen tijdens Open Stal in Oldeberkoop. Oude en nieuwe nummers van Bricquebec zijn te vinden op Spotify en YouTube. Info op Facebook Bricquebec.

 

Delen