Nieuws

Buurten op de Camperplaats aan De Kalkovens

Camera Jurjen Smid Potlood Kempe Vlietstra

Er rijden in Nederland een kleine 106.000 campers rond, een absoluut record. De camperplaats aan de Kalkovens in Gorredijk staat in het zomerseizoen dan ook vrijwel iedere avond vol. Op de avond dat Sa! langs ging, waren er acht campers, waaronder een aantal die er niet voor het eerst waren.

De camper van het echtpaar Boelman uit Sappemeer is al 40 jaar oud en net weer voor twee jaar goedgekeurd. Ze zijn met hun hondje al sinds april onderweg; zodra het in het voorjaar mooi weer is gaan ze op stap. Veel naar Duitsland, een mooi land en erg ‘campervriendelijk’: mooie plekjes voor weinig geld, maar wel met alle voorzieningen. Maar ook Friesland trekt, zij staan al voor de vijfde keer in Gorredijk. Genietend van de rustige plek aan de vaart. “Het is hier schoon en netjes en met prima gratis voorzieningen. Dat maken wij wel anders mee. De duurste camperplaats kostte ons 35 euro per nacht.” De Turfroute hebben ze ook gevaren, vroeger gingen ze altijd met de boot op vakantie. Zes jaar geleden maakte de boot plaats voor de camper. Boelman kent veel mensen die dezelfde stap hebben gezet. Volgens hem is het vooral de wat oudere garde die er met de camper op uit trekt. En net als ‘bootjesmensen’ is het gemoedelijk volk, dat elkaar helpt als het nodig is. “Wij hebben al heel wat kennissen opgedaan.”

Duitse Nederlanders

Buurvrouw Ans Schokker-Kleine Staarman is druk in de weer met een vissnoer, het zit hopeloos in de knoop. Haar camper heeft een Duits kenteken, ze wonen ook in Duitsland, maar zijn Nederlanders. “Wel grappig dat jullie in het Duits begonnen, dus speelde ik het spelletje even mee.” Haar man zit een stukje verderop, ze zijn beide verwikkeld in een viswedstrijd. Ans staat met 14-2 achter. Het snoer moet dus weer snel in orde. Zij is het met Boelman eens dat Gorredijk voor camperaars een prachtplek is. Ook zij komen hier regelmatig. “We doen jaarlijks mee aan de oldtimer motorrit, die vanuit Gorredijk wordt gereden.” Haar man Henk (78) heeft een BSA, hij komt er bij zitten. De stand is inmiddels 15-2. “Wij komen hier soms wel 4 of 5 keer per jaar.” Zwager Leo Kleine Staalman uit Almelo is ook aangeschoven. Hij is met zijn vrouw op aanraden van Henk voor het eerst in Gorredijk en geniet. “Ik had nog wel een paar dagen willen blijven, maar morgen gaan we door naar Oudega.” Beide gezinnen hebben al heel veel landen in Europa bezocht. Op Leo maakten vooral de tochten door Spanje, Portugal en Griekenland veel indruk. Ook Finland was een aantal keren het reisdoel, vooral omdat hun oudste zoon daar woont. “Eerlijk gezegd, heb ik het in Finland wel gezien, al die meren, al die uitgestrekte productiebossen en al die prikkende muggen. Die steken je helemaal lek. Wij genieten van de tochten in het buitenland, maar terug in Nederland merken wij weer hoe goed alles in ons eigen land is geregeld. Nederland is een mooi land. En Gorredijk? daar gaan wij vaker naar toe.” Dat vindt de familie Schokker ook. “Vroeger reisden we veel naar het buitenland, maar de laatste jaren zijn we veel in Duitsland en Nederland.” Ans geeft inmiddels de moed op en pakt een nieuw vissnoer uit het koffertje. >>

ANWB-tocht

Ook de gasten Ton en Leentje Roelofs uit Borger hebben iets met Gorredijk. Ton woonde er jarenlang, ging hier naar basisschool Trimbeets en sportte jarenlang in De Skâns. Hij volgt de ontwikkelingen van de nieuw te bouwen mfa dan ook op de voet. “Heit en mem, beide 90 jier, wenje hjir noch op ‘e Gordyk, hielendal selsstannich.” Leentje heeft ook Friese roots, in Wolvega en Lemmer. Pas sinds vijf maanden hebben ze hun eigen camper. Leentjes vader had ook een camper, zo’n Citroënbus met van die ribbels. Zo’n patatwagen. “Hij was handig genoeg om de noodzakelijke reparaties te verrichten. Dat hebben wij wat minder. In 2010 deden we mee aan een zesweekse ANWB campertocht door de Amerikaanse Rocky Mountains. Dat was een onvergetelijke ervaring.”

Ze deden er vrienden op waarmee ze in 2016 een vergelijkbare campertocht door Zuid-Afrika maakten. Ook mooi, maar minder indrukwekkend dan Amerika. Leentje: “Daar wilde ik beslist naar toe. Rond 1978 fietste een verslaggever van de Leeuwarder Courant van de oost- naar de westkust van Amerika en schreef er een boek over. Dat wilde ik ook.” Ondanks een goed opgebouwde fietsconditie kwam het er toen niet van. Nu is die droom toch verwezenlijkt, maar dan met de camper. Ambtenaar Ton Roelofs hoopt over een jaar of drie met pensioen te gaan. Dan staan onder meer IJsland, Finland en Canada op de verlanglijst. Nu moeten ze het eerst met een weekendje doen. “Even bij heit en mem sjen en moarn nei Nijehoarne te fytsen mei kennissen. En moandei wer oan’t wurk.”