Nieuws

Caparis moet breder zoeken

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Caparis kan wel klagen dat de gemeenten geen kandidaten leveren voor openstaande vacatures, maar dan moeten ze ook een beetje breder zoeken. Dat is de strekking van de antwoorden op raadsvragen over een inmiddels breed besproken column van Caparis-directeur Alex Bonnema.

Bonnema beklaagde zich er enkele weken geleden over dat de aandeelhoudende gemeenten maar geen kandidaten leveren voor de circa vijftig openstaande vacatures bij Caparis. En dat terwijl de kaartenbakken werkzoekenden bij de gemeenten vol zitten. Dat leverde direct acties op van enkele raadsfracties: Opsterlands Belang in Opsterland en de FNP in Heerenveen.

Het college van B en W in Opsterland heeft inmiddels uitgezocht hoe het zit. Caparis zocht vooral kandidaten met een functiebeperking. En die waren er amper in het Opsterlandse kaartenbakken. De Opsterlanders met een functiebeperking zijn allemaal al aan het werk. Maar als Caparis het profiel van de kandidaten iets ruimer maakt, zijn er kandidaten genoeg. Uit een brief van het college aan de Opsterlandse raad blijkt dat meer aandeelhoudende gemeenten op deze manier hebben gereageerd. De bal ligt nu dus weer bij Caparis.

Opsterlands meldt potentiƫle kandidaten nu bij Caparis aan voor een zogenaamd diagnosetraject. In tien weken wordt daarin een beeld geschetst van de arbeidsmogelijkheden van de kandidaat, zodat een betere match gemaakt kan worden op werk. Hiervoor komen ook statushouders in aanmerking.