Ondernemen

Carin van Raaij van Sjamanca: ’Kom eens uit je hoofd’

Camera Sietse de Boer Potlood Wim Bras

Op zeker moment is alles wel gezegd. Praten heeft ook zo zijn grenzen, merkte Carin van Raaij in haar werk en bij haarzelf. “Veel gevoelens kun je met je hoofd oplossen, maar dat betekent niet dat je lijf erin meegaat. Spanningen uiten zich ook fysiek, dat besef zijn we een beetje kwijtgeraakt.”

Ze begint bij zichzelf. Als Carin van Raaij voor even wilde ontsnappen aan de eisen die haar omgeving stelde, of die ze zichzelf oplegde, deed ze wat zoveel mensen doen. Ze stak de weg over, liep de Suurdreed in en zocht de natuur op. “In het bos en op de heide vond ik rust en ruimte. Ik hoorde mijn eigen stem weer. Eigenlijk heel simpel.” Maar waarom lukte het haar en zoveel anderen dan niet om dat gevoel van welbevinden vast te houden in het leven van alledag? “We hebben de dingen met onze prestatiemaatschappij te ingewikkeld gemaakt. Daardoor zien we de eenvoud van het moois dat we hebben over het hoofd. De spanning die dat teweeg brengt, valt aan het lijf af te lezen.” Met dat inzicht keek Van Raaij opnieuw naar zichzelf: wat had ze na een loopbaan van vijftien jaar als verandercoach nog werkelijk te brengen? “Ik wilde van meer betekenis zijn, maar dan op een aardse manier, dicht bij mensen. Zo kwam ik uit bij opleidingen voor holistisch energetische massage. Ik had altijd al het idee dat ik energie in mijn handen had.”

Vier dimensies

Sinds anderhalf jaar heeft Van Raaij haar eigen praktijk aan huis voor holistisch energetische massage. Een hele mond vol, beaamt ze. “Maar zo ingewikkeld is het niet. We kruipen in ons hoofd om angst, verdriet of frustratie weg te redeneren. Maar zulke gevoelens hopen zich ergens op in het lijf en blokkeren zo de energiestromen. Door de verstoring weet het lichaam niet meer wat ontspanning is. Met de energetische massage stem ik de innerlijke stromen weer op elkaar af. Niet op één plek, maar door het hele lijf. Dat is de holistische component, je weer heel voelen.” Volgens Van Raaij bestaat een mens uit vier verschillende dimensie die met elkaar in verbinding staan: de fysieke verschijning, emotie om verbinding te leggen, mentale weerbaarheid, en een spirituele kracht. “Voor spiritualiteit biedt onze levensstijl tegenwoordig echter weinig ruimte. Toch denk ik dat, om je goed te voelen, alle vier facetten in evenwicht moeten staan. Spiritualiteit en fysieke gesteldheid werken meer op elkaar in dan we vermoeden. Dat wil ik nog verder onderzoeken.”

Sjamanca

Van Raaij noemt haar praktijk in Jubbega Sjamanca, het vrouwelijke woord voor sjamaan, de persoon die vroeger vanuit verbinding met de natuur de mensen van de stam terzijde stond. Mensen die een beroep op Carin doen moeten zich veilig en op hun gemak voelen. Eerst luisteren naar de aanleiding van hun bezoek en hoe eventuele fysieke klachten zich manifesteren. Vaak heeft een holistische energetische massage direct een diep effect. “Het gaat weer stromen in je lijf. Bij grote veranderingen of verlies in een leven is tijd nodig, massage geeft dan ruimte en vertrouwen. Het is mooi om door massage ontspanning te geven en de innerlijke heling te versterken. Uiteindelijk ben je als mens oneindig krachtig en doe je het toch zelf.”