Nieuws

CDA praat met jonge boeren

Potlood Arend Waninge

Het CDA organiseerde vrijdagavond in Gorredijk een kennissessie voor jonge boeren over de nieuwe financieringsmogelijkheden vanuit Europa. Te gast was Esther de Lange, lijsttrekker van het CDA bij de Europese verkiezingen.

Phil Hogan, de Eurocommissaris van landbouw presenteerde eind april plannen voor een betere toegang tot krediet voor jonge boeren. Esther de Lange zet zich al langer in voor de positie van jonge boeren. “Vroeger had je de ‘tante Agaath’-lening en daar lijkt dit wel een beetje op. Het wordt voor banken aantrekkelijker en goedkoper om leningen te verschaffen doordat de Europese Investeringsbank deels voor de risico’s garant staat. Voor jonge boeren gelden dan bovendien lange terugbetalingstermijnen en gunstige rentes.”

Volgens De Lange is voedselzekerheid weer een belangrijk thema omdat internationale politieke spanningen toenemen. “We kunnen het ons niet meer veroorloven om alleen korte termijn te denken. Slechts 4 procent van de jonge boeren in Nederland is onder de 35 jaar. We moeten nieuwe generaties jonge boeren een zetje in de rug geven om een bedrijf te starten of voort te zetten, dat is in het belang van ons allemaal.”

In het afsluitende panelgesprek in de Skâns konden aanwezigen nog vragen stellen aan de deskundigen. De jonge boeren en boerinnen spraken voor over voedselzekerheid, regelgeving en behoud van landbouwgrond in Europese handen.