Sport

Coach van Reva-dames blijft optimistisch

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Het seizoen verloopt bepaald nog niet naar wens voor de volleybaldames van Reva Rinsma. De ploeg uit Gorredijk staat na tien gespeelde wedstrijden voorlaatste in de promotieklasse. “Maar we houden vol en hopen ons gewoon weer naar de middenmoot te spelen.”

Het was vrijdagavond even slikken toen na een vijfsetter het bezoekende DFS uit Veenwouden met een 2-3 zege uit De Skâns vertrok. De vijfde set eindigde in 19-21 voor de bezoekers die lager geklasseerd stonden. In vier van de vijf sets was het reuzespannend, maar uiteindelijk viel het voor Reva dus de verkeerde kant op en klom DFS een plekje ten koste van de Gorredijkster dames.

Toch maakt Reva-coach Melle Smit zich nog geen zorgen. “Het zou heel raar zijn als we echt in de problemen komen. Het accent ligt bij ons nu op gewoon lekker volleyballen. Blijven we dat doen, dan draait het uiteindelijk onze kant wel op, daar ben ik van overtuigd.” Smit ziet namelijk dat het spel bijna wekelijks beter wordt. Mila Mellema is de nieuwe spelverdeelster bij Reva, als opvolgster van de naar Hevoc (Heerenveen) vertrokken Inge Zomervrucht. “Ze is pas 17 jaar en doet het hartstikke goed. Maar een spelverdeelster is cruciaal in een team en het kost tijd om alles op elkaar af te stemmen.” Dat is vooral een kwestie van veel trainen en het inslijpen van automatismen. “We werken veel aan tactische dingen, wanneer geef je welke bal waar. Als die basislijnen straks kloppen en automatisch gaan, kan Mila echt het team gaan dragen. De tijd zal leren of ze daar naar toe groeit. En daaromheen hebben we aanvallende kracht genoeg.”

De basis bij Reva is dit seizoen met zeven speelsters niet al te breed. “Vier meiden zijn nog jong, zij moeten nog toegroeien naar het niveau dat in de promotieklasse nodig is”, aldus Melle. Stapje voor stapje gaat dat beter, ziet de coach die zelf bezig is aan zijn vierde seizoen bij de dames van Reva. De situatie is beter dan vorig seizoen, toen Reva maar vijf speelsters had. “We moesten iedere keer aanvulling zoeken, maar werden desondanks toch vijfde in de competitie. Dat was echt hartstikke goed. Daarom heb ik nu ook het gevoel dat we het op dit niveau gaan redden.”

B-meisjes

Melle Smit houdt zich naast het eerste damesteam ook noodgedwongen bezig met de Reva Albert Heijn meisjes B, die uitkomen in de eerste klasse. Het aantal beschikbare trainers is beperkt, maar zo houdt de coach zicht op de toekomst van de club. “Het is echt een leuk groepje meiden. Het zijn nog jonge B’s, maar wel heel enthousiast. Ze doen het prima in de competitie, winnen ook wedstrijden en dat is prettig.” Smit kijkt vooral naar de ontwikkeling van de ploeg. “Ze hebben binnen heel korte tijd fatsoenlijk systeem leren spelen. Dat levert nog niet altijd de overwinning op, maar op langere termijn hebben ze profijt van deze investering. Je kunt dat beter nu aanleren, dan later.” Melle is dan ook positief over de doorstroom naar het eerste damesteam, al is de weg voor deze meiden nog lang. “We werken in de B’s nu met acht meiden en een aantal heeft echt potentie. Nog één of twee speelsters erbij zou prettig zijn, dan kunnen we nog beter met zijn allen trainen. Maar het is sowieso prachtig om deze groep onder mijn hoede te hebben.”

Geen heren

Reva heeft voor dit jaar geen mannenteam ingeschreven voor de competitie. Het bleek onmogelijk om meer dan zes namen op papier te krijgen. “Onze oudere heren vonden het mooi geweest en stopten, terwijl de jeugd ging studeren. Toen hielden we er zes over en dat is simpelweg te weinig om de competitie in te gaan”, vertelt Tanja Bouma, voorzitter van Reva. Volgend seizoen hoopt de club wel mee te doen in de mannencompetitie. “Een van de mannen die wilde spelen, volleybalt nu bij Ureterp. Met die club werken we goed samen. De rest doet het even een jaar rustig aan.” Het mannenprobleem is groter, merkt Tanja. “Ook in de jeugd zie je maar weinig jongens. We proberen wel van alles om het aan te zwengelen, bijvoorbeeld door ook weer op scholen te laten zien hoe leuk volleybal is, maar het is lastig. De jongens die volleyballen zijn wel heel enthousiast, zo is het ook weer.”