Nieuws

Column: Het kabinet van Opsterland (4)

Camera Sietse de Boer Potlood Jan Arendz Map Collegevorming Opsterland

De wijzen uit het oosten

De emoties van het debat zijn nog voelbaar. Informateur Marcel van Opzeeland heeft net de wind van voren gekregen van CDA-voorman Wietze Kooistra. Beiden zijn persoonlijk geraakt. Maar de politiek draait door. Meteen na de raadsvergadering staat de kennismaking met de onafhankelijke formateur Anne-Wil Lucas gepland.

Het is al laat, geen tijd om na te kaarten. Alsof er niets is gebeurd, nemen de beoogde coalitiepartners plaats in de kamer van demissionair wethouder Anko Postma. Lucas, die nu het stokje overneemt van informateurs Van Opzeeland en Postma, komt meteen ter zake. “Ik wil op heel korte termijn de eerste uitgangspunten bespreken.”

De zes onderhandelaars, twee van elke partij, trekken hun agenda’s en zijn in tien minuten klaar. Twee dagen later is in het voorhuis van De Buorskip de eerste echte vergadering. Nu wordt kort teruggekeken op het felle debat. “Voor hier was het wel vrij heftig hè?”, zegt formateur Lucas. De onafhankelijk voorzitter is wel erger gewend. Tussen 2010 en 2016 zat zij in de Tweede Kamer.

Zo’n aanvaring kan de sfeer in een demissionair college verpesten. Daarom vraagt Lucas aan zittend wethouder Anko Postma of hij al met collega Kooistra heeft gesproken. Ja, de situatie is niet fijn, maar wel werkbaar. Een van de eerste afspraken is dat de onderhandelingen uit het zicht en op neutraal terrein plaatsvinden. Het wordt weer Nieuw Allardsoog. Voor de onderhandelaars dichtbij, want vier van hen komen van de zandgronden in het oosten van de gemeente.

Van Opzeeland (OB) en Rob Jonkman (CU) wonen in Siegerswoude, Gerrit Weening (CU) woont in Ureterp en Libbe de Vries (PvdA) in Frieschepalen. De formateur zelf woont in Bakkeveen, waar haar man De Slotplaats exploiteert. Allen beschikken over mooie cv’s. Nu eens kijken of ook in Opsterland de wijzen uit het oosten komen.

Jan Arendz schrijft deze rubriek in opdracht van de gemeenteraad. Hij was twintig jaar journalist bij de Leeuwarder Courant en daarna algemeen woordvoerder van de provincie Fryslân. Tegenwoordig werkt hij freelance.