Nieuws

Column: Het kabinet van Opsterland (7)

Camera Sietse de Boer Potlood Jan Arendz

Suggesties van de formateur

Anne-Wil Lucas uit Bakkeveen leidt de coalitiegesprekken. Het is een onbetaalde erebaan voor mensen die hun sporen hebben verdiend in de politiek en boven de partijen staan. Lucas (43) was tussen 2010 en 2016 Tweede Kamerlid voor de VVD. Zo’n formateur blijkt behalve onafhankelijk voorzitter ook stimulator, adviseur, coach en advocaat van de duivel.

Omdat Lucas de Opsterlandse politiek van afstand volgt, moet ze vooral veel vragen stellen: “Wat is een ihp?’’ (een samenhangend plan voor gemeentelijke gebouwen). “Is er topsport in Gorredijk?” (Ja, LDODK).

De enige vrouw aan tafel hoort de betogen geduldig aan. Iedereen mag uitpraten. Totdat de mannen in herhaling vallen, in details treden of uitweiden: “Dit lijkt op een enorme vergadering van burgemeester en wethouders. Laat de lopende projecten even los en  houd de blik op de komende vier jaar.” Je hoort haar ook vaak zeggen: “Wat is hier de sprong?” Oftewel: is dit nieuw beleid, of gewoon oude wijn in nieuwe kruiken? En: “Hoe willen jullie deze ambities betalen?”

Tijdens de eerste gesprekken doen Opsterlands Belang, PvdA en ChristenUnie stevige uitspraken. Maar op papier verdwijnt soms de scherpte. “Dit stukje is te voorzichtig. Jullie wilden toch een frisse wind?” De formerende partijen stellen ambitieuze doelen voor duurzame energie, maar niemand weet of die realistisch zijn. “Dit programma moet meer body krijgen”, reageert Lucas. Er wordt een specialist uitgenodigd.

Op de snikhete avond van 8 mei vat de formateur haar taak nog breder op. De groep heeft weinig puf en Lucas probeert concrete uitspraken te ontlokken. “Wat zoeken we qua werkgelegenheid? Banen in de zorg? Opsterland als paradijs voor pensionado’s? Bedrijfjes trekken met supersnel internet? Ik zit nu suggesties te doen, ik moet niet buiten mijn rol komen, maar geef wel duidelijk aan wat het doel is.”

Jan Arendz schrijft deze rubriek in opdracht van de gemeenteraad. Hij was twintig jaar journalist bij de Leeuwarder Courant en daarna algemeen woordvoerder van de provincie Fryslân. Tegenwoordig werkt hij freelance.