Nieuws

Compagnonsschool opent E-lab in De Knipe

Camera Sietse de Boer Potlood Wim Bras

Het robotje knippert net zo vriendelijk als R2-D2 uit de film Star Wars, maar lijkt ook net zo eigenwijs. Het lukt Ingrid Janssen van scholenkoepel Ambion niet om het iPad-gestuurde technogevaarte de openingshandeling van het E-lab te laten uitvoeren. “Juul, hij doet niet wat ik wil. Kun je me even helpen?”

Met een paar snelle handelingen op haar iPad bevrijdt Juul de Graaf uit groep 8 van De Compagnonsschool het robotje uit zijn benarde positie tussen de stoelpoten en dirigeert hem recht op de blokkentoren af. Vlak voor de botsing houdt ze de robot in. “Kijk, zo gaat hij vooruit, zo gaat hij achteruit”, legt Juul aan de bestuursvoorzitter uit. “Als je nu een aanloopje neemt, kan je de toren zo omstoten.” Juul kan de robot ook laten praten, maar Janssen vindt het besturen al spannend genoeg. Na een paar pogingen kukelt de toren dan toch om. “Poeh, je hebt er wel vaardigheid voor nodig.”

Toekomstbehendig

‘Toekomstbehendigheid’ noemde Janssen dat zelf even eerder in haar openingstoespraakje. “Als je de digitale wereld begrijpt, kun je hem ook beïnvloeden. En misschien op termijn zelfs veranderen. In het E-lab leren de kinderen hoe ze dat moeten doen.” Vier jaar geleden stelde Ambion zich nog de vraag of het E-lab wel een aanwinst voor het onderwijs zou zijn. Moest de scholenkoepel opnieuw iets extra’s toevoegen aan het toch al drukke leerprogramma? De kinderen brachten thuis en op school al zoveel tijd door achter het scherm. Paste programmeren daar ook nog bij? In de praktijk betekent het E-lab niet het saai intypen van codes, maar vooral interactief spelen, zegt projectleider Leen Faas. “De kinderen knutselen aan robots, bouwwerkjes, puzzels en grafische ontwerpen met behulp van de iPad. Door te programmeren komen ze tot oplossingen.”

Voorloper

Schoolhoofd Henk Zoeten is in zijn nopjes met de komst van het E-lab, ook al deelt De Compagnonsschool de faciliteit met de andere scholen van Ambion. De reden dat de koepel bij de verplaatsing uit Oudeschoot voor De Knipe heeft gekozen berust op twee redenen, aldus Zoeten. “Wij hadden hier ruimte sinds het vertrek van christelijke basisschool De Pream. Maar doorslaggevend was dat De Compagnonsschool al lange tijd een voorloopfunctie inneemt in het ICT-onderwijs. Onze kinderen weten de iPad te gebruiken als leermiddel, in de jongste groepen beginnen we daar al mee. Wij gaan nu uitzoeken hoe we het E-lab kunnen laten aansluiten op de bestaande vakken.”

3.0

Buiten instructeur Faas die één lesdag voor zijn rekening neemt, wil Zoeten ook NHL-studenten betrekken bij de invulling van het E-lab-onderwijs. De plannen van het schoolhoofd stroken wat dat betreft met de verdere digitale ambities van de koepel. Bestuursvoorzitter Janssen: “Het E-lab hier in De Knipe is onze 2.0, om in jargon te spreken. Maar we zijn met partners als Bibliotheek Heerenveen en het Kei College intussen in gesprek voor een 3.0-versie die een meer technisch karakter zal krijgen. Door samen op te trekken, raken de leerlingen zo vanaf de basisschool tot aan het hbo vertrouwd met leren in het E-lab.”

Links Ingrid Janssen en Juul de Graaf.