Column

Corona een financiële crisis (3)?

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

De eerste drie maanden van de ‘intelligente’ lockdown zijn bijna voorbij en dus wordt het tijd dat de overheid met steunmaatregelen voor ondernemers komt voor de aankomende periode. Het lijkt er namelijk op dat er nogal wat ondernemers getroffen worden door de anderhalvemetereconomie.

Terwijl ik bezig ben met het schrijven van deze column druppelen de eerste steunmaatregelen binnen. Bedrijven mogen nu, ondanks dat er een bijdrage voor loonkosten is, alsnog hun personeel ontslaan. Een, volgens mij, logische maatregel; op een gegeven moment is namelijk het geld op. Een ondernemer betaalt ondanks de regeling nog steeds tien procent van het salaris uit eigen zak, terwijl er niks binnenkomt. Dat houd je niet vol. Ook lijkt er een hogere bijdrage te komen voor het kunnen betalen van de vaste lasten. In de eerste drie maanden was dit 4.000 euro. Voor een zzp’er een goede aanvulling, maar voor een grotere onderneming een schijntje. Enige voorwaarde is dat er nu wel dertig procent minder omzet moet zijn, terwijl dat in een eerdere regeling nog twintig procent was. Ook lijkt het erop dat er geld beschikbaar wordt gesteld om het vakantiegeld uit te kunnen betalen.

Klinkt trouwens wel gek, vakantiegeld! Terwijl vakantie heel ver weg lijkt, geld wat we zouden besteden aan vakanties in Frankrijk, Spanje, Italië of aan een vliegvakantie naar Griekenland of Turkije. Nu het erop lijkt dat dit niet gaat gebeuren, kunnen we dit mooi besteden aan een vakantie in Nederland. Laten we elkaar helpen om de aankomende financiële crisis door te komen.

Meer weten over bovenstaande? CijferMeester Hans Aling vertelt er graag meer over.