Nieuws

Corona leidt tot meer afval

Potlood Arend Waninge

Friese gemeenten hebben vorig jaar meer restafval verbrand dan het jaar ervoor. In Heerenveen, Opsterland en Ooststellingwerf ging het om 4,5 tot 6 kilo per persoon meer. De stijging heeft waarschijnlijk met de opruimwoede in coronatijd te maken. Ook het massaal thuiswerken leidde tot extra afval.

Per inwoner bracht de gemeente Heerenveen 109 kilo restafval naar de verbrander, veruit het minst van alle Friese gemeenten die hun afval bij Omrin verwerken. De gemeente Ooststellingwerf is tweede met 118 kilo per inwoner, Opsterland volgt op de derde plaats met 122 kilo per inwoner.

Alle drie gemeenten kennen het Diftarsysteem waarbij per lediging van de container wordt afgerekend. Heerenveen en Ooststellingwerf rekenen daarbij zelfs af op het aantal kilo’s afval, wat de burger heeft gebracht tot extra scheiding van afval. In andere gemeenten is de hoeveelheid restafval fors meer. Weststellingwerf komt bijvoorbeeld zelfs uit op 200 kilo per inwoner.

De landelijke doelstelling is maximaal 100 kilo restafval per inwoner in 2020, waar Heerenveen dus nog boven zit. De doelstelling voor 2025 is om de hoeveelheid restafval zelfs verder terug te brengen tot 30 kilo per inwoner.

 

 

Delen