Nieuws

Crowdfunding voor nieuwe kas Op ús Pleats

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Op vrijdagavond 19 maart werd de plantenkas van kinderopvang Op ús Pleats aan de Stationsweg 97 volledig vernield. Op initiatief van medewerkster Margreet Broekema startte het kinderopvangteam afgelopen week een crowdfundingsactie. “Dat was een aangename verrassing voor mij”, vertelt eigenaar Daisy Put. “Er is inmiddels al heel veel gedoneerd. Ook brengen mensen nieuwe stekjes. Het toont hun betrokkenheid.”

Toen Daisy zaterdagochtend 20 maart de dieren wilde verzorgen, trof ze een totaal vernielde plantenkas aan, ook het naambord langs de weg was verdwenen. “Wie doet nu zoiets? Er lopen hier kinderen. De kas is gemaakt van veiligheidsglas, overal liggen stukjes.” Ze deed aangifte bij de politie, er volgde buurtonderzoek en camerabeelden werden opgevraagd. Uit het onderzoek blijkt dat de kas is vernield met knuppels en centerpons, een stalen pen met harde punt voor het slaan van putjes in metaal. “Volgens de politie was het een gerichte actie.” De kas staat op het achtererf, en ligt niet aan een doorlooproute. De vernielers zijn vervolgens over een hek van 1,5 meter hoog geklommen. “Uit het buurtonderzoek kwam ook naar voren dat het waarschijnlijk om volwassenen gaat.”

Op camerabeelden zijn fietsers te zien die met het bord wegfietsen. “Maar zelfs al zou je ze herkennen, dan nog kun je niet bewijzen dat zij de vernielingen hebben gepleegd. Het laat ons wel achter met een groot gevoel van onveiligheid. Maar met de vele positieve reacties die we krijgen, bedenk je nu ook dat er meer goede dan slechte mensen zijn.”

Omdat de plantenkas los staat van de woning en omdat het om vandalisme gaat, vergoedt de verzekeraar de schade niet. “Dat is zuur, dat had ik niet verwacht. Maar uiteindelijk is het wel een ondernemersrisico. Maar hoe dan ook, het moet worden gerepareerd.” Inmiddels zijn de paden van houtsnippers rondom de kas afgegraven, toch blijven ze stukjes glas tegenkomen. Ook de plantenperken moeten leeg. Een rotklus, zegt Daisy. “Maar gelukkig kunnen we het goed afschermen voor de kinderen.”

gofundme.com/f/help-de-kinderopvang-aan-een-nieuwe-plantenkas