Nieuws

Culturen ontmoeten elkaar aan de dis

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Dezelfde kok als vorig jaar, Bero Hanna, aangevuld met vijftien andere koks. Vele meters goed gevulde warmhoudbakken en evenzoveel fleurig opgemaakte saladeschalen. Voeg daarbij honderdvijftig dinergasten en het tweede integratiediner van Gorredijk is compleet.

Vorig jaar barstte het integratiediner uit zijn voegen met negentig eters in café De Compagnon. Daarom dit jaar een andere aanpak: in de grote zaal van De Skâns was donderdag plek voor honderdvijftig gasten. “We wilden ook graag eens eten uit Eritrea”, zegt Geertje Miedema van Timpaan Welzijn, samen met Tûmba organisator van het diner. Dat is gelukt, Bero en echtgenote Ritta Hanna, kregen versterking van vijf Eritrese koks.

“O, wat ruikt het hier lekker”, klinkt het vaak bij binnenkomst. Rond half zes stroomt de zaal langzaam vol. Ritta maakt foto’s van de kleurrijke buffetschotels in de hal en legt met plezier uit wat het allemaal is. “Dit is mansaf, met kipfilet, groente en noten.” Lekker bij de fattoush, een traditioneel Syrische salade. Even verderop worden net de Eritrese schotels klaargezet. “Ik weet niet zo goed wat dat is, dat moet ik zelf ook nog proeven. De injera eten de Eritrese mensen met een soort pannenkoekje.” Dan ziet Ritta een bekende, een oudere dame. Een dikke knuffel. “Wat leuk dat u er bent!”

Die oudere dame is een negentigjarige Gorredijkse. “It mei elkoar wêzen fyn ik it leukste. Ik sjoch de bûtenlanners by my yn ‘e strjitte wol rinnen, mar ha noch nea mei se praat.” En dan is zo’n diner heel erg leuk vindt ze. Straks gaat ze haar straatgenoten opzoeken om kennis te maken. Naast haar zit Joke. “Ik sykje straks kontakt mei dy man dêr”, zegt ze. “Dy kom ik wolris tsjin yn de supermerk en dan besykje ik kontakt te krijen, mar dat is hiel lestich.” Dus stapt ze straks op hem af. “Ik wol dat hy fielt dat hy hjir wolkom is.”

Arnold Helmantel van Tûmba opent het diner. “Zoek een leuk plekje, naast een leuke buurman of buurvrouw. Ik hoop dat jullie tijdens het eten bij iemand gaan zitten die je niet kent. Hier zitten we in vrede en veiligheid, maar ondertussen is het op veel plaatsen op de wereld niet veilig.” Hij vraagt een minuut stilte voor mensen die in oorlog of op andere onveilige plekken moeten leven. Wethouder Libbe de Vries. “Ik hoop dat iedereen hier met een lach op het gezicht zit. We zijn allemaal gelijkwaardig, maar niet gelijk en dat levert een positieve bijdrage aan onze samenleving.”

En dan kan de verbinding, en het eten, beginnen. Bij Ahmad Shikh Bello aan tafel vinden we een warm welkom. Hij is van de Koerdische dansgroep Koma Zozan die straks optreedt. Koerdistan en Friesland lijken wel op elkaar vindt hij. Hij is verdrietig over wat er op dit moment gebeurt in zijn vaderland. Verderop zit Fiseha uit Eritrea. “Heel lekker eten en heel leuk. Allemaal goed en mooi!” Zoon Bereket (13): “Het is hier heel leuk, vooral de sfeer.”