Ondernemen

Daan’s Drogisterij aan andere kant vaart

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Daan’s Drogisterij in Gorredijk is verhuisd. Hemelsbreed is het maar een paar meter, maar in de praktijk is het een grote stap. De nieuwe winkel aan de Langewal is twee keer zo groot als de huidige winkel aan de Brouwerswal. “Het geeft ons heel veel extra mogelijkheden. Goed voor de klant en goed voor ons.”

Daniëlle Bakker heeft er best even over moeten nadenken. In haar vertrouwde winkel aan de Brouwerswal voelde ze zich de afgelopen tien jaar helemaal thuis. ”Het is een karakteristiek pand, met een mooie uitstraling. Dat laat ik achter.” De nieuwe locatie aan de overkant van de vaart aan de Langewal biedt echter meer mogelijkheden. Er is veel meer ruimte. “Aan de Brouwerswal was het proppen. We kunnen onze producten nu veel beter presenteren, maar het is ook eenvoudiger om onze klanten meer persoonlijke aandacht te geven, bijvoorbeeld aan de adviestafel. We kunnen nu bovendien extra activiteiten zoals eigen bijeenkomsten organiseren. En dat is al langer een wens.”

De eerste reacties op de vorige week geopende nieuwe winkel zijn erg enthousiast, merkt Daniëlle. Een vaste klant steekt de kop om de deur. “Ik hie nea tocht dat sa’n keal hok sa’n sfear ha kin.” Daniëlle moet lachen. “Dat gevoel had ik zelf ook, mooi te horen dat het toch gelukt is.” Het waren wel even hectische dagen. Op zaterdag aan het einde van de middag sloot de winkel aan de Brouwerswal de deuren. Direct daarna gingen de eerste rolcontainers met goederen naar de andere kant van de vaart. “Het was een paar dagen flink aanpezen en kleine tegenvallers oplossen om op woensdag weer open te gaan. Maar ik ben heel blij met het resultaat, boven verwachting”

Daniëlle zocht al langer een andere locatie, de winkel aan de Brouwerswal zat aan het einde van de mogelijkheden. Daniëlle: “Ik blijf nu aan de vaart, mooi dat dit is gelukt. Dat wilde ik ook graag. De vaart is een onderdeel van Gorredijk dat we moeten koesteren. Hier gebeurt het. Ik heb nu een plekje met de gevel aan de zonkant. Dan kunnen we bij mooi weer activiteiten buiten houden.”

De nieuwe locatie zit in een dynamisch deel van het centrum. Daniëlle: “Het bruggetje over de vaart ligt voor de deur, klanten wandelen zo binnen.” Ook Rinsma Modeplein is dichtbij. “Mijn assortiment is toegankelijk voor een groot publiek. Bovendien voer ik een aantal merken die niet overal staan, een aanvulling voor het dorp.

De ambitieuze Daniëlle wil met haar stap ook laten zien dat er voor een volledig zelfstandige onafhankelijke drogist wel degelijk toekomst is. “Negatieve verhalen over de detailhandel zijn er volop, die hoor ik ook. Je kunt daaraan toegeven, maar ook de schouders eronder zetten, investeren en nieuwe wegen inslaan. Ik heb besloten daarvoor te gaan. Straal vertrouwen uit, wees creatief en ontwikkel nieuwe ideeën. Laat zien dat het anders kan en gebruik je fantasie. Zelfstandige winkels geven een stad of dorp juist een eigen ‘smoel’. Dat mag je ook best koesteren.”

daansdrogisterij.nl