Nieuws

De aanhouder wint: MTB-routes geopend

Camera Willy Wilpstra Potlood Arend Waninge

Doorzettingsvermogen. Dat woord viel woensdagmiddag regelmatig bij de officiële opening van een aantal wandel- en MTB-routes in en rond Beetsterzwaag. Het was voor de initiatiefnemers de afgelopen jaren niet altijd even gemakkelijk om hun plannen te realiseren. Des te groter is de trots dat het toch is gelukt.

Vooral de vrijwilligers van de Stichting Mountainbikeroute Drachten Beetsterzwaag hebben al heel wat zweetdruppels langs de drie routes liggen. Het aantal vrijwilligersuren in het realiseren van de paden lag de afgelopen periode regelmatig boven de 1.000 uur per jaar. Onderweg kwamen ze tal van obstakels tegen. Tegenwind en discussies waren er volop. Met landeigenaren, met natuurorganisaties en met de wandelaars.

Want de uitzetters van het wandelroutenetwerk rond Beetsterzwaag lieten in enkele stukken van de bossen het oog vallen op dezelfde paden die ook de MTB-ers graag in hun route wilden opnemen. “Uiteindelijk zijn we er met z’n allen uitgekomen”, aldus bestuurslid Miente Steensma, die het liefst niet te veel terug wil kijken op al die discussies.

Al Award

Het resultaat van alle inspanningen is onder andere drie routes, die nog voor de officiële opening al werden uitgeroepen tot de beste nieuwe MTB-trail in Nederland. De blauwe route (18 km) voert vanaf Drachten, langs Smalle Ee, Boornbergum en Beetsterzwaag. Daar is de aankoppeling mogelijk op de 35 km-lange route door de bossen van Beetsterzwaag. De rode route (24 km) start bij Sportcentrum Kortezwaag en voert via Terwispel, Tijnje en Nij Beets naar Beetsterzwaag. De routes zijn weergegeven op een handig kaartje, dat ook voorzien is van allerlei genummerde punten. Handig voor hulpdiensten wanneer er onverhoopt onderweg een ongeluk gebeurd.

De routes staan weergegeven op een woensdag door burgemeester Ellen van Selm geopende informatiezuil bij het Witte Huis in Olterterp. Op de zuil is ook het net gerealiseerde wandelknooppuntennetwerk vermeld, dat onderdeel uitmaakt van het al eerder gerealiseerde wandelnetwerk Zuidoost Fryslân. De derde route op de informatiezuil is de vorig jaar al in gebruik genomen beeldenroute die de wandelaar langs in bomen uitgesneden figuren uit Friese mythen en sagen voert. >>

 

Stickers

Op een aantal vaste adressen zijn binnenkort speciale stickers te koop (15 euro). Steensma: “Het is mooi wanneer de MTB-ers zo’n sticker kopen. Zie het als een soort erkenning voor de routebouwers en het noodzakelijke onderhoud aan de routes.” De MTB-ers zijn tevreden over wat er nu is gerealiseerd, maar kijken ook al stiekem weer een beetje vooruit. “Het zou mooi zijn wanneer we in de toekomst ook nog een Bikepark kunnen realiseren met springbulten en andere technische oefeningen. Dat helpt om de jeugd enthousiast te maken voor het MTB-en.”

De landeigenaren van de zeven bossen van Beetsterzwaag werkten graag aan het project mee. Maarten Ruys: “Wij willen graag grote stukken van de natuur luw houden van gebruikers, zodat de natuur daar ongestoord haar gang kan gaan. Het is mooi dat we samen met alle partijen een slimme manier hebben gevonden om het gebruik van de bossen door de verschillende doelgroepen te reguleren.” Ruys riep de wandelaars en de MTB-ers dan ook op om vooral op de eigen paden te blijven.