Thema: tijd om te lezen

De acht leestips van Linda van Planteyn

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

De vakantie staat voor de deur. Een heerlijke tijd om tot rust te komen met een mooi boek. Maar welke boeken neem je mee? De boekhandel biedt zoveel keus. Linda Eppenga van boekhandel Planteyn vertelt mensen dagelijks over de nieuwste titels. Ze leest zelf veel, maar krijgt ook reacties van vaste klanten. Ze deelt graag tien vakantietips met de lezers van Sa!

De zeven zussen (Lucinda Riley)
Ongetwijfeld de lees-hit van het jaar. Geen auteur die de boeken-top-10-lijsten, leesblogs en boekenclubs meer domineerde dan Lucinda Riley. Ik hoor vaak van lezers dat dit eindelijk weer eens een lekker boek is dat bij hen het leesvirus weer heeft aangewakkerd. In de boeken van Lucinda Riley spelen sterke vrouwen de hoofdrol. Zij maken allen een transformatie door die laat zien hoe ze het leven naar hun eigen hand zetten. De combinatie van twee verhaallijnen, in het heden en in het verleden, zorgt voor een enorme nieuwsgierigmakende spanning.

Een kleine verrassing (Hendrik Groen)
Hendrik en Evert, mijn favoriete verzorgingshuisbewoners, zijn terug met opnieuw een geestig, tragisch en soms aangrijpend boek. Hendrik Groen en Evert Duiker, vrienden in voor- en tegenspoed, zijn de zeventig ruim gepasseerd. Hun leven verkeert in kalm vaarwater. Ze bezoeken elkaar elke week, spelen schaak, drinken een borrel en eten een hapje. Onderwijl nemen ze het leven door. Maar dan neemt Evert als verrassing een onverwachte kleine gast mee. In een vlaag van verstandsverbijstering is hij aan de wandel gegaan met een even onbeheerd achtergelaten kinderwagen met baby. Goeie grap, dacht Evert, maar Hendrik vindt het ongelooflijk stom. Als babysitter doen de vrienden het heel aardig, terwijl ze zinnen op een manier om het kleintje zo snel mogelijk weer ongezien bij de ouders terug te brengen.

Het oude land (Dörte Hansen)
Sinds 2016 gingen er bij ons al honderden exemplaren van dit boek over de toonbank. Het blijft een favoriet boek. Regelmatig  horen we verhalen van lezers die naar aanleiding van het boek in Noord-Duitsland rond de Elbe op vakantie zijn geweest. Een ultiem vakantieboek dus! De eeuwige zoektocht van de mens naar zijn plaats in het leven staat centraal in deze gevoelige roman. Vera en haar moeder ontsnappen aan het geweld van de Tweede Wereldoorlog, om de rest van hun leven als buitenstaander behandeld te worden. Zestig jaar later zijn Anne en haar zoontje Leon de vluchtelingen die hopen op een beter leven. Rode draad vormt het oude huis waarin beide generaties vluchten, zoeken en uiteindelijk thuiskomen. Een prachtige familiegeschiedenis die laat zien hoe het verleden mensen vormt en kleurt.

Het mes (Jo Nesbø)
Een nieuwe thriller van de Noorse auteur Jo Nesbø is altijd een feestje. Zeker wanneer inspecteur Harry Hole de hoofdrol speelt. Een klant van ons zegt altijd gekscherend: “Vanavond lig ik met Harry Hole in bed!” Ze heeft groot gelijk, veel lezers hebben deze sympathieke hoofdpersoon met zijn rafelige randjes sinds het eerste boek ‘De roodborst’ omarmd. In ‘Het mes’ keert Harry Hole terug naar waar het ooit begon: zijn oude adres aan de Sofia Gatan. Hij is weer aan de drank en Rakel heeft hem verlaten, voorgoed dit keer. De politie in Oslo biedt hem een baan aan, maar hij mag alleen nog cold cases onderzoeken. Als na meer dan tien jaar gevangenis Svein Finne, de serieverkrachter en -moordenaar, weer op vrije voeten komt, is Hole ervan overtuigd dat hij opnieuw zal toeslaan. Het is slechts de opmaat van een veel grotere ramp.

Grand Hotel Europa (Ilja Leonard Pfeijffer)
Een magistrale roman die ik nu zelf lees voor onze leesclub. Ik vond Pfeijffer altijd een elitaire, snobistische auteur; zijn romans spraken mij nooit aan. Maar dat is het mooie van een leesclub, je komt in aanraking met andere boeken. Ik ben om. Dit is een aanrader, zeker voor vakantiegangers richting Italië. De hoofdpersoon neemt zijn intrek in het illustere maar in verval geraakte Grand Hotel Europa, om te overdenken waar het misging met zijn geliefde. Hij reconstrueert het meeslepende verhaal van liefde in tijden van massatoerisme, van hun reizen naar Malta, Palmaria, Portovenere en de Cinque Terre en hun spannende zoektocht naar het laatste schilderij van Caravaggio. Intussen vat hij een fascinatie op voor de mysteries van Grand Hotel Europa en de aanwezige memorabele personages.

Leuke zomer voor de jeugd

Ga je op reis of blijf je deze zomer juist thuis? Het maakt niet uit. Met onderstaande drie boeken verveel jij je nooit. Een mooi verhaal en twee boeken met tips, activiteiten, leuke weetjes en spelletjes voor buiten of binnen.

Lampje (Annet Schaap)
Wat een ongelofelijk mooi jeugdboek. Bij ons een absolute jeugdfavoriet voor elke lezer van 9 tot 100. Annet Schaap won meer dan terecht alle belangrijke literaire jeugdprijzen voor dit geweldige sprookje. ‘Lampje’ gaat over het meisje Lampje. Ze heet eigenlijk Emilia, maar iedereen noemt haar Lampje. Ze woont met haar vader in een grijze vuurtoren. Haar moeder is gestorven, haar vader verdrinkt zijn verdriet en laat Lampje al het werk doen. Elke avond moet ze het licht in de vuurtoren aansteken. Maar in een nacht met een vreselijke storm heeft ze geen lucifers meer. Alles gaat mis, en Lampje wordt weggestuurd naar het Zwarte Huis. Een huis waarvan iedereen zegt dat er een monster woont…

Het briljante boek vol dingen om buiten te doen (Andy Seed)
Buiten spelen is niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger, terwijl er zoveel te beleven valt. Dit avontuurlijke boek biedt kinderen honderden ideeën voor buitenactiviteiten, dicht bij huis en verder weg. Van een hut bouwen tot een zeepbaan en van een kompas-speurtocht tot een eigen moestuin beginnen.

Het briljante boek vol dingen om binnen te doen (Andy Seed)
Soms weet je als kind gewoon even niet wat je moet doen. De hele dag gamen of YouTube-filmpjes kijken vinden je ouders ook niet goed. Zonde om je dan te gaan zitten vervelen. Ontdek liever of yakpolo een echte sport is of laat je vrienden raden hoeveel winegums de Eiffeltoren hoog is. Dit briljante boek staat vol met hilarische feitjes, spelletjes, quizzen en creatieve bezigheden. Goed voor urenlang vermaak. Perfect voor lange reizen, vakanties