LDODK-bijlage

De andere korfbalclubs uit de Sa!-regio

Potlood Renske Woudstra

LDODK/Rinsma Modeplein mikt in dit zaalseizoen op de play-offs, maar ook de andere clubs in de regio hebben hun ambities en doelstellingen. Sa! zet ze allemaal op een rijtje.

Oerterp/VKC
Eerste klasse

Oerterp/VKC gaat onder leiding van Evert-Jan Geertsema met een flinke portie zelfvertrouwen de zaal in. De coach uit Assen was eerder werkzaam in Ureterp en volgde afgelopen zomer de vorig seizoen voortijdig vertrokken Rob Kreeft op. Geertsema’s aanpak slaat aan, Oerterp/VKC is na iets meer dan de helft van de veldcompetitie koploper in de tweede klasse, met evenveel punten als Hoogkerk.

Oerterp/VKC verloor op de tweede speeldag van De Granaet, maar herstelde zich een week later met een zege op medetitelkandidaat Hoogkerk. Beide clubs hebben daardoor 14 punten uit 8 wedstrijden. “We hebben een goede eerste helft van de veldcompetitie gedraaid”, kijkt Evert-Jan tevreden terug. “De puzzelstukjes zijn eigenlijk nog iets sneller in elkaar gevallen dan we vooraf hadden verwacht.”

Dat moet zich uitbetalen in de eerste klasse in de zaal. Oerterp/VKC speelt daar dus een niveau hoger en Evert-Jan mikt op meer dan alleen handhaving. “We willen de top van de eerste klasse gaan aanvallen. We hebben een ervaren groep, iedereen kent elkaar al heel lang. Veel combinaties zijn dan ook al ingeslepen. Dat gecombineerd met energiek korfbal, zowel aanvallend als verdedigend, moet voor mooie resultaten kunnen zorgen.”

UDIROS
Eerste klasse

De eerste helft van het veldseizoen kenmerkte zich bij UDIROS door het nodige geschuif met spelers en speelsters, onder andere als gevolg van blessures. Bovendien leverde de club in de zomer kwaliteit in door het vertrek van bijvoorbeeld Frank van der Veen (terug naar SCO) en aanvoerder Jelmer de Gries (gestopt). “Ons veldseizoen was dan ook wisselend;we kwamen lastig tot scoren en verloren daardoor een paar keer onnodig. We staan in de middenmoot van de tweede klasse”, kijkt David Dreunhuizen terug. Hij draagt afwisselend met de ervaren Jeroen Schapelhouman, die door blessures regelmatig verstek moest laten gaan, de aanvoerdersband.

“Richting de zaal hebben wij eigenlijk geen verwachtingen. Wij spelen nu in de eerste klasse voor het eerst met een schotklok en dat is voor vrijwel iedereen in de selectie een nieuwe ervaring.” Dat zal ongetwijfeld even wennen worden. Waar UDIROS staat ten opzichte van de andere teams – waaronder Oerterp – weet David dus niet. “Het is afwachten. We hopen genoeg punten te pakken om ons te handhaven. Dat zou al mooi zijn. Gelukkig komt Geeske de Boer weer terug van een blessure en Marije Porte is overgekomen vanuit de junioren. We zijn benieuwd wat we kunnen brengen.”

Kinea
Tweede klasse

Bij Kinea draait het overduidelijk om doelpunten maken. De formatie uit De Knipe maakte in de eerste acht duels van de veldcompetitie na koploper ZKC’19 de meeste doelpunten. “Maar aan de andere kant krijgen we na hekkensluiter Club Brothers ook de meeste doelpunten tegen”, constateert aanvoerder Fokje Gerritsma. “Daar ligt voor ons echt een flinke uitdaging in de zaal en het tweede deel van de veldcompetitie.”

ZKC’19 blijkt voor vrijwel iedereen te sterk. Daarachter zit een brede middenmoot waarbij Kinea net voor de zaal aansluiting vond door een overwinning bij VZK. “We hebben dure punten laten liggen tegen SIOS, maar pakken ook weer knap een punt tegen ROG, dat vorig seizoen nog eersteklasser was.” Kest Haanstra is dit seizoen trainer bij Kinea en dat bevalt goed, merkt Fokje op. “Hij is een inspirerende trainer en geeft ons veel vertrouwen.”

In de zaal moet Kinea, dat mikt op een plekje bij de bovenste vier ploegen, het wel doen zonder Jurrian Haitsma. Hij gaat in Amsterdam wonen. “Een talentvolle, scorende heer, die we zeker gaan missen. Maar verder staat er nog altijd een mooi team, met een goede mix van ervaring en jong talent.”

Lintjo
Vierde klasse

Op het veld is Lintjo derdeklasser en ‘best of the rest’ achter het nog foutloze Invicta/Frigro. Die ploeg won in Oldeberkoop met maar liefst 6-24. Een samenloop van omstandigheden, zegt Jacco Wouda met een lach. “Het was het weekeinde van de Flaeijelfeesten en bovendien heeft Invicta/Frigro een heel goed team dankzij een goede lichting. Dan krijg je zo’n extreme uitslag.”

In de zaal mikken de Berkopers heel duidelijk op de titel. “Er is echt maar één doel.” De degradatie uit de derde klasse was vorig seizoen een domper en die moet zo snel mogelijk weggespoeld worden. Met gelukkig dezelfde spelers en speelsters, maar wel met een andere trainer. Lammert van der Veen uit Boelenslaan nam in de zomer het stokje over van Henk Berkenbosch, die drie seizoenen werkzaam was bij de club uit Oldeberkoop.

“Het zal vanuit de derde klasse veld even schakelen worden de eerste weken, omdat het korfbal in de vierde klasse veel fysieker is”, weet Jacco. “Maar ik vind wel dat wij de beste ploeg hebben in onze poule, dus dat moeten we ook laten zien.”