Ondernemen

De bijzonder locatie van KidsVilla

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Het mooiste compliment dat Mannie Cazemier van KidsVilla in Bakkeveen kan krijgen? Daar hoeft ze niet lang over na te denken. “Kinderen die niet mee willen naar huis en ouders die zeggen lekker ontspannen naar hun werk te gaan, omdat alles goed geregeld is.”

De kinderen van de buitenschoolse opvang KidsVilla zijn donderdagmiddag in opperbeste stemming. Het is tenslotte de laatste week voor de schoolvakanties, ook bij KidsVilla. “In de vakantieperioden zijn wij gesloten”, vertelt eigenaar Mannie Cazemier van KOV De Basis, waar KidsVilla onderdeel van is. “De behoefte aan opvang in de vakanties is klein, dat wordt thuis opgelost.” De locatie van KidsVilla op Camping De Wâldsang dient de komende weken als recreatieruimte voor de vakantiegasten. 

De recreatieruimte van de camping is geen alledaagse locatie voor een buitenschoolse opvang, maar biedt volgens Mannie wel veel mogelijkheden. “Hierdoor kunnen we onder andere beschikken over een prachtige zandbak met speeltuin en een pannakooi om te voetballen en te basketballen. Bovendien zitten we tegen het bos aan. De kinderen spelen dan ook heel veel buiten. Autoverkeer is er niet.”

Thuiskomen

Mannie nam de activiteiten van KidsVilla in 2011 over. Naast de locatie in Bakkeveen beschikt De Basis ook over twee opvanglocaties in Zevenhuizen. “Kleinschaligheid vinden we belangrijk. De BSO is een verlengstuk van het gezinsleven. Dus moeten de kinderen een gevoel van ‘thuiskomen’ ervaren op een vertrouwde plek.” De kinderen zijn bij KidsVilla vrij in het kiezen van activiteiten, zowel buiten als binnen. Binnen is er naar verhouding veel ruimte. Door themahoekjes in te richten ontstaan er voor de kinderen leuke plekken. “We zijn heel flexibel. Bovendien is er een podium dat we veel gebruiken. En er is een mooie keuken om bijvoorbeeld samen te bakken.” Kinderen leren er met elkaar om te gaan en elkaar te respecteren om wie ze zijn.

KidsVilla vangt op maandag, dinsdag en donderdag circa 20 kinderen op van 4 tot en met 12 jaar. “Op woensdag en vrijdag hebben we nog geen opvang. Dat zijn dagen waarop veel gezinnen de opvang anders oplossen. Dat zijn bijvoorbeeld ook de meest gebruikte dagen om thuis te werken.” Medewerkers halen de kinderen op van school en de buitenschoolse opvang is tot 18.00 uur geopend.

Ontspannen

Buitenschoolse opvang brengt ouders rust, merkt Mannie regelmatig. “Door vaste afspraken krijgen ze meer ruimte in de planning, ze gaan ontspannen naar hun werk. Een moeder vertelde laatst dat haar kind maar één keer had gehuild, bij de eerste keer. Een voor ouders belangrijk signaal.” Dat kinderen het bij KidsVilla ook leuk vinden, blijkt regelmatig wanneer ze eigenlijk liever blijven wanneer de ouders hen komen halen.

Toch merkt Mannie ook nog weleens twijfels bij ouders over de kosten. “Ik hoor soms dat BSO duur is, maar ouders krijgen toch al gauw 75 tot 80 procent van de kosten via de belasting weer terug. Dan zijn de nettokosten misschien enkele tientjes per week.” kovdebasis.nl

 

Delen