Sport

De dames aan het net

Camera Sietse de Boer Potlood Niels van Marle

Met Oerterp in de promotiedivisie en de vrouwen van Reva, UDIROS en ODS in de eerste klasse gaat het met het damesvolleybal in de Sa!-regio helemaal niet verkeerd. Hoe staan de clubs ervoor? Tijd voor een rondje langs de sporthallen.

Oerterp & Reva

In 2018 staken de bestuursleden van Oerterp en Reva (Gorredijk) de koppen bij elkaar. In samenspraak met trainer Melle Smit (werkzaam bij beide clubs) en de speelsters kwamen ze tot de conclusie dat de krachten bundelen een goed idee zou zijn. Het leverde Oerterp prompt promotie naar de promotiedivisie op, het niveau waarop Reva/Rinsma Modeplein al actief was.

Toch spelen de Gordyksters dit seizoen een treetje lager, in de eerste klasse. “Een bewuste keuze”, legt Jetty de Vries uit. “In theorie hadden beide clubs op hetzelfde niveau kunnen spelen, maar het leek ons niet haalbaar.” Omdat Oerterp de stap omhoog net had afgedwongen, werd besloten Reva een klasse te laten zakken. “Daardoor kan iedereen ook op het eigen niveau spelen. Niemand hoeft op de tenen te lopen.”

Plezierig

Zo is Hester Rohaan een echte Oerterp-speelster (en ook bestuurslid), maar volleybalt ze dit seizoen in de kleuren van Reva. Dat bevalt haar uitstekend, omdat ze in de eerste klasse lekker mee kan komen. “Het is heel plezierig. De wedstrijden zijn leuk en met de andere speelsters is het gezellig.” Reva staat voorlopig op een keurige vierde plaats in de eerste klasse.

In de promotiedivisie draait Oerterp ook goed mee. “We staan nu achtste en we zien nog wel ruimte voor verbetering”, aldus Jetty, penningmeester bij Reva, nu speelster bij Oerterp. “Al speel ik ook nog weleens mee bij Reva als het zo uitkomt.” Het is een gevolg van de ‘dubbel speelrecht’-regel van volleybalbond NeVoBo, die toestaat dat speelsters voor twee clubs in de competitie uitkomen. “Dat biedt mogelijkheden en die hebben we gepakt.”

Op dezelfde dag

Thuiswedstrijden van beide teams worden op dezelfde dag afgewerkt, afwisselend in Ureterp en Gorredijk. “In Ureterp zijn de wedstrijden tegelijk, in Gorredijk na elkaar”, aldus Hester. “Op die manier houd je contact met iedereen. Dat is belangrijk natuurlijk.”

In Ureterp zijn er nog altijd vijf damesteams, Reva moet het doen met drie ploegen. Voorzichtige groei lijkt aanstaande in Gorredijk, weet Jetty. “In januari beginnen we met een startersgroep, voor mensen die volleybal willen leren kennen. Die willen we enthousiast houden, maar zomaar inpassen in een bestaand team is lastig. Daarom doen we het op deze manier. En ook bij de jeugd zien we weer nieuwe gezichten. Daar zijn we heel blij mee.”

Bij Hester is er ook positivisme over de toekomst van Oerterp. “Er zijn nieuwe jeugdleden en je ziet ook speelsters terugkomen die hier weer in de regio – we hebben ook leden uit Bakkeveen, Frieschepalen en Wijnjewoude – komen wonen. Het draait mooi door. En mensen zijn altijd welkom om vrijblijvend een paar keer mee te trainen.”

Reva en Oerterp kijken in het nieuwe kalenderjaar wat de toekomst kan brengen qua samenwerking. Jetty: “Concrete plannen om het verder te intensiveren zijn er nog niet. Maar duidelijk is wel dat we allemaal beter worden van hoe soepeltjes het nu allemaal loopt.”

UDIROS

In Nieuwehorne is het volleybal vanzelfsprekend onderdeel van omnivereniging UDIROS. De vrouwenploeg van de club speelt inmiddels al veertien seizoenen in de eerste klasse, maar dit seizoen zal het een harde dobber worden om die status te verlengen, beseft Liesbeth Kramer. “We eindigden eigenlijk altijd wel in het linkerrijtje, maar deze competitie zou handhaving inmiddels al heel mooi zijn.”

UDIROS verloor vrijdag maar nipt met 2-3 van Reva (13-15 in de vijfde set), maar verliet door dat resultaat wel de laatste plaats. Aan het einde van het seizoen degradeert nummer laatst rechtstreeks. “We draaien eigenlijk al sinds vorig seizoen een stuk minder en dat zet zich nog altijd door”, kijkt Liesbeth terug. “Onze start was nog heel goed, toen pakten we ook behoorlijk wat punten, maar langzaam zakte het al in.”

Trainer of coach

Sinds het moment dat afgelopen zomer de komst van een nieuwe trainer uitbleef, zijn de dames bovendien op zichzelf aangewezen voor de opzet van trainingen en de wedstrijdvoorbereiding. “Dat is natuurlijk niet ideaal. We hebben hard gezocht naar een nieuwe trainer of coach, maar ze zijn gewoon niet of nauwelijks te vinden.”

Degraderen zou heel vervelend zijn, beseft Liesbeth. “Je weet niet welke invloed dat gaat hebben op het team. Hebben alle speelsters er dan nog wel zin in?” En een blik nieuwe talenten staat nog niet klaar. “Er is jeugd, enthousiast ook, maar die heeft nog lang niet het niveau dat je toch ook in de eerste klasse moet hebben.”

Maar de vrouwen van UDIROS zullen er de komende maanden alles aan doen om lijfsbehoud te bewerkstellingen, daar is Liesbeth van overtuigd. “De vereniging bestaat binnenkort zeventig jaar. Het kan niet zo zijn dat wij uitgerekend dan degraderen. Wij gaan nog wel een paar wedstrijden winnen. Als team zijn we ook al lang bij elkaar. Natuurlijk is er weleens even strijd, maar je accepteert het ook van elkaar als het eens een dag wat minder gaat. Uiteindelijk gaat het om plezier maken, en dat hebben we nog altijd.”

ODS

ODS (Nij Beets/Beetsterzwaag) vernieuwde vorig seizoen de samenstelling van het eerste damesteam. “Een deel van de oude garde speelt nu samen met de doorgestroomde jeugd”, vertelt Silke Talstra. In het eerste jaar leverde dat een plek in de middenmoot van de eerste klasse op, dit seizoen zijn de resultaten nog niet helemaal naar wens. ODS staat nu negende. “We hebben wat blessures gehad en dat is vervelend. Maar onze ambitie is om in bovenin de ranglijst te eindigen, daar gaan we nu hard aan werken.”

Bij Over De Snelweg is er sprake van een soort luxe, met drie damesteams en zelfs twee herenteams, veel teams dromen al überhaupt van één team. “Maar er is veel minder aanwas van jeugd dan toen ik hier twaalf jaar geleden kwam volleyballen”, aldus Silke. “En dus proberen we zo zichtbaar mogelijk te zijn in de dorpen, met sponsoracties, een jaarlijks mixtoernooi en begin november een serie vrijblijvende jeugdtrainingen. Al beseffen we ook dat we het bij ODS best goed doen samen.”