Nieuws

De ether in voor robotkat en -hond

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

De Koartsweachtster piraten zijn dit weekend non-stop in de ether voor het goede doel: een robotkat en -hond en twee smart tv’s voor de  bewoners van Berchhiem in Burgum. “Dy minsken ha niks, se sitte de hiele dei mar wat foar harren út te staren.” Dus werk aan de winkel voor de dit jaar opgerichte Koartsweachster piraten. Vrijdag om 9.00 uur begonnen ze, maandag middernacht eindigt de marathonuitzending.

Sierd Blokzijl uit Gorredijk is vanaf zijn zesde piraat. Een vergunning om legaal in de ether uit te zenden krijg je echter niet zomaar. Daarvoor heb je onder andere een goed doel nodig. “Ik ha lestendeis yn Berchhiem west, dy minsken ha it nedich.” In juni zou hij samen met collegapiraten Martin Hofstra en Ate van Smeden al een marathonuitzending verzorgen vanuit zijn privékroeg in de achtertuin aan It Weike in Gorredijk. Corona verhinderde dat. “We ha fuort wer in fergunning oanfrege want it wurdt no tiid foar dy minsken yn Berchhiem.”

Voor de dementerende bewoners hadden ze graag levende have aangeschaft maar dat gaat niet. Dus kochten ze een robotkat en –hond en twee smart tv’s. “En we gean dêr mei syn trijen de  boel wat opleuken. De muorren wat fervje en sa.” Voor de benodigde verf vonden ze een sponsor in De Kelderspecialist, zo’n dertig andere sponsoren maakten de aanschaf van robots en tv’s mogelijk.

In de ether is de marathonuitzending te vinden op fm 105.6. Ook op de Facebookpagina Koartsweachster piraten zijn de verrichtingen te volgen. Bezoek is welkom tijdens de uitzending, aanmelden via 06-13035715 is wel nodig.