Cultuur

De fascinatie van fotograaf Ria de Boer

Potlood Wim Bras

Lichtval, kleur, een naderend einde. Met elkaar vormen de drie bestanddelen een typische Ria de Boerfoto. “Vergankelijkheid, daar heb ik wat mee. Ik fotografeer het liefst iets dat op het punt staat te verdwijnen, maar waar je de geschiedenis nog aan kunt aflezen.”

Een bos bloemen op de huiskamertafel stemt vrolijk, geeft kleur aan het leven van alledag. Tenminste, bij gewone mensen. Bij fotograaf Ria de Boer uit Terwispel gaat de verse bos niet zelden na een week naar de schuur om daar drie weken in het schemerdonker langzaam te verpieteren. Dan haalt ze de bloemen weer tevoorschijn. “Noem het een afwijking, maar ik heb niet zoveel met het fotograferen van de uitbundigheid van de ontluikende natuur of pasgeboren baby’s. Ik vind het veel interessanter als de tekenen van verval inzetten. Dan pak ik mijn camera.”

Floral symphony

Nee hoor, ze is helemaal geen somber mens, eerder het tegendeel. Maar bij nieuw leven moet alles nog beginnen, vergane glorie vertelt een verhaal dat op het punt staat weg te zinken in de vergetelheid of eeuwigheid. “Dat fascineert me. Het mysterieuze van nog net niet roept de vraag op wat er dan aan voorafging. Dat moment probeer ik te vangen in mijn lens.” Vervolgens manipuleert De Boer de beelden naar eigen procedé waardoor de kleuren verdiepen en de lichtval wordt benadrukt. Haar foto’s van bloemen en landschappen doen dan ook onwillekeurig denken aan de 17e-eeuwse stillevens van Hollandse meesters: vanitas, ook aan ijdelheid komt een eind.

Tijdens het Kunstweekend in Beetsterzwaag zijn vijf werken van De Boer op grootformaat te zien in de voormalige Galerie Terbeek aan de Hoofdstraat. Het zijn foto’s uit haar serie ‘Floral symphony’: bloemtaferelen, groen en takken die door hun dramatiek haast geënsceneerd lijken. Maar dat is niet zo. “Ik kijk naar hoe het licht valt en wat het met de kleuren doet. Zo komt het frame tot stand. Regisseren is opzoeken, het beeld is wat het is.”

Urbex fotografie

De florafoto’s zijn van eerder datum en passen bij het thema natuur van het Kunstweekend. Maar als je het De Boer op de man af vraagt, had ze liever haar ‘urbex-foto’s’ geëxposeerd. “Urbex staat voor urban exploring, daar ga ik al een aantal jaren helemaal in op.” Met haar man Gosé reist De Boer door Europa om verlaten, vervallen gebouwen te fotograferen. Interieurs van leegstaande psychiatrische ziekenhuizen in België, oude Sovjetkazernes in het oosten van Duitsland, de grandeur in ontbinding van ooit luxe sanatoria. “Hier in Nederland ruimen we alles meteen op, maar in andere landen laten ze gebouwen tientallen jaren aan hun lot over, vaak nog met resten van de inventaris erin. Er ontstaan lekken en na verloop van tijd groeit zomaar een boom uit het dak.”

Eenmaal thuis pluist De Boer de historie van de gebouwen na. In het overzichtsboek ‘Lost Glory’ dat ze momenteel samenstelt komen de verhalen naast de foto’s. Het publiek van het Kunstweekend kan alvast bladeren in een proefdruk. “Ook architectuur moet het op zeker moment afleggen tegen de kracht van de natuur.”

Extra aandacht voor fotografie

In het programma van Kunstweekend Beetsterzwaag is dit jaar extra aandacht voor fotografie. Dat is mede het gevolg van het toetreden van Hendrika Lageveen tot de organisatie. “Ik ben zelf fotograaf en denk dat we via de toevoeging van fotografie aan het programma ook de drempel van het festival kunnen verlagen. Datzelfde geldt voor extra aandacht voor film. Net als bij andere kunstvormen draait het in de fotografie en film om compositie.

Thema natuur

Het thema van het Kunstweekend dit jaar is natuur; een ruim begrip, dat in de breedste zin van het woord wordt opgepakt. Volgens Hendrika krijgen bijen een speciaal plekje tijdens dit weekend. In haar eigen werk heeft ze aandacht voor transgenders. “Wat als je erachter komt dat de natuur je het verkeerde geslacht heeft meegegeven? Hoe ga je daarmee om en hoe gaan de mensen om je heen daarmee om?”

In het Kunstweekend zijn er foto’s te zien van Johannes Bosgra, Harm Mulder, Maartje Roos, Ute Keize, Noortje Russel, Ria de Boer, Bart Lindenhovius, Evelien Bos en Hendrika Lageveen. De meeste foto’s hangen in de voormalige Galerie Terbeek aan de Hoofdstraat.

Kunstweekend Beetsterzwaag

Het jaarlijkse Kunstweekend Beetsterzwaag wordt dit jaar gehouden op 22 en 23 juni (11.00-17.00 uur). Op 25 locaties tonen 45 kunstenaars hun werk. Centraal thema dit jaar: natuur. In het programma is verder aandacht voor muziek, literair snacken en film. culturelehoofdstraat.nl