Sport

De vrouwelijke voorzitter van vv Bakkeveen

Camera Sietse de Boer Potlood Niels van Marle

Klasien Douwsma hanteert nu zo’n elf maanden de voorzittershamer van voetbalvereniging Bakkeveen. Het was dankzij de corona een pittig eerste jaar. “Het is bizar wat we allemaal meemaken. Door alle beperkingen zijn we nu minder een vereniging dan we willen zijn.”

Ze had het zich eerlijk gezegd wat anders voorgesteld toen ze in november 2019 opvolger werd van haar oudere broer Piet. Klasien wist van hem dat het hard werken was, zoals ze dat ook vernam van oudere broers Henk (voorzitter van het Sneker LSC 1890) en Suardus (jarenlang preses bij De Wâlde uit Oudega/Elahuizen). “Maar ik rekende ook op gezelligheid. Het samen met andere mensen de schouders eronder zetten en genieten van het resultaat. Ik ben een verbinder, maar dat is juist nu een grote uitdaging.”

De vereniging kreeg net als alle andere verenigingen te maken met een flink pak regelgeving om na de intelligente lockdown van dit voorjaar weer te kunnen voetballen. En, zo geeft Douwsma toe, dat is allemaal niet even makkelijk te handhaven. “We werken met vrijwilligers, we doen ons stinkende best, maar het is ook een deel de verantwoordelijkheid van de mensen zelf.”

Ontmoetingsplaats

Ze heeft vooral te doen met de jeugd, voor wie de club naast het sporten ook een sociale ontmoetingsplaats is. “Ik heb zelf ook drie dochters en toen die een bepaalde leeftijd hadden gingen ze lekker op stap.” Ze runde zelf, nog niet zo heel lang geleden, ook een aantal jaar dorpskroeg De Brink in Bakkeveen. “Ik snap de frustraties van de jeugd.”

De gastvrijheid die haar zo eigen is, moet ze nu laten varen. Het voelt voor de voorzitter heel gek om als een van de weinigen wel het voetbalveld op te mogen. Het wegsturen van vrijwilligers vindt ze soms ongemakkelijk. “Ook iemand die heel veel voor de club doet, moet je soms wegsturen. Je kunt geen uitzondering maken, zo simpel is het.”

Het was ergens vorig jaar in de zomer, op een feestje waar alle Douwsma’s aanwezig waren. Henk, een van haar vijf broers, opperde dat het ‘goed zou zijn als een vrouw eens de scepter zou zwaaien bij Bakkeveen’. Klasien: “Ik riep in mijn enthousiasme dat het me best leuk leek dat te doen en op maandag had ik al een bestuurslid aan de lijn om er eens over te praten.” Ze krabde zich even achter de oren. “Wat heb ik nou weer gezegd, was mijn eerste gedachte. Maar ik ben ook met voetbal opgegroeid. Toen ik er nog eens over nadacht leek het me mooi om te doen.”

Mevrouw

Het leverde bij wedstrijden grappige taferelen op in de bestuurskamer. “Niet iedereen van de tegenpartij had door dat ik de voorzitter was. Ze zagen me eerder aan voor de dame die voor de koffie en cake zorgde. Zodra een van onze bestuursleden een keer ‘mevrouw de voorzitter’ liet vallen, leverde dat verbaasde gezichten op. Ik kan daar wel om lachen, zoveel clubs zijn er niet met een vrouwelijke voorzitter.”

Douwsma denkt wel dat ze een ander soort voorzitter is dan de meeste mannen. “Vrouwen kijken anders naar zaken. Mannen zijn in de communicatie vaak wel rechtdoorzee, maar niet altijd even tactisch. Ik probeer vaak het positieve uit iets te halen en dan ga ik verder het gesprek in, om eventueel bij te sturen. Ik wil graag verbinden, dingen samen doen.”

Douwsma hoopt dan ook dat er snel weer dingen mogelijk zijn, ook buiten de lijnen. “Het is fijn dat we allemaal nog kunnen voetballen. Maar bij een dorpsclub als Bakkeveen gaat het ook om alles daaromheen. Na de training op vrijdag gezellig blijven hangen in de kantine en het weekend inluiden. Of op zondagmiddag, na de wedstrijd van het eerste, samen dat weekend afsluiten. We zijn nu gewoon een beetje minder de vereniging die we willen zijn.”

Jan Dirk van der Zee, de uit Gorredijk afkomstige directeur amateurvoetbal van de KNVB, waarschuwde afgelopen week dat veel clubs financieel in de problemen gaan komen door de coronacrisis. Het wegvallen van kantine-inkomsten slaat bij veel verenigingen een gat in de begroting. “Gelukkig staan wij er goed voor, al moet er zeker wel wat gebeuren. Maar je merkt dat het saamhorigheidsgevoel groot is. Je hoort ook van clubs dat leden opzeggen omdat ze niet kunnen voetballen. Dan loop je ook nog eens contributie mis. Gelukkig hebben we daar geen last van. Dat niemand daarover zeurt, is een dikke pluim waard.” Het coronavirus heeft de voetballers van Bakkeveen ook nog niet getroffen. “Er zijn wel een paar keer mensen getest, maar die uitslagen waren allemaal negatief. Het komt daardoor minder dichtbij dan bij sommige andere verenigingen.”

Bovenin meedraaien

Het eerste elftal staat na de eerste vier op een keurige derde plek en is nog ongeslagen. “Maar we zitten goed in de vierde klasse”, denkt Douwsma. “Lekker bovenin meedraaien is een mooi doel met de jonge groep die we hebben.” Bakkeveen mag dan wel een vrouwelijke voorzitter hebben, er is geen vrouwenelftal. “Dat hebben we jarenlang wel gehad, maar die groep is helaas uit elkaar gevallen en verdwenen. Het zou fantastisch zijn als het weer terugkomt. Ja, daar moeten we maar eens mee aan de slag.”

Het voorzittersbordje van Douwsma ligt dus al met al behoorlijk vol. “Gelukkig komen we overal uit. En ik heb met Piet, Henk en Suardus natuurlijk een prachtig klankbord. Het kan eigenlijk alleen maar mooier worden.”

Verbouwing
De vervelende consequenties van de coronapandemie hadden voor Bakkeveen ook nog een klein voordeel. Doordat het sportpark een flink aantal weken niet gebruikt werd, konden de verbouwingsplannen versneld worden uitgevoerd. “Er lagen plannen om de kleedkamers in fases te verbouwen, maar nu konden we met zijn allen lekker doorpakken. Dus het is in sneltreinvaart opgeknapt allemaal.” En omdat de vrijwilligers toch al lekker bezig waren, werd ook de bestuurskamer onder handen genomen. “Die was ook wel aan een opfrisbeurt toe. Nu kunnen we er weer jaren tegenaan.”

Livestream
Door het verbod op publiek bij wedstrijden, kiezen veel clubs ervoor de wedstrijden live uit te zenden via internet, de zogenaamde livestreams. Ook Bakkeveen gaat die stap zetten. Douwsma: “De wedstrijd van zondag tegen De Wâlden is, met dank aan Noovids, gratis te bekijken.”

Delen