Ondernemen

De Weefplaats in andere handen

Camera Google Maps Potlood Renske Woudstra

Textielwerkplaats De Weefplaats in het oude kerkje aan de Binnenwei in Hemrik is sinds 1 oktober overgenomen door zorgaanbieder Schouder aan Schouder (SAS). Na 7,5 jaar als eenmansbedrijf besloot Aafje Brouwer een vorm te zoeken waarin ze het voortbestaan van de kleinschalige dagbestedingsplek kon waarborgen. “Bovendien ben ik 62 en wil een stapje terug doen.”

De ideeën en visie van SAS liggen in de lijn van die van De Weefplaats, vindt Brouwer. “Ze waren enthousiast over de ambachtelijke textielwerkplaats, de producten en de manier van werken. Voor mij was het belangrijk dat het kleinschalige en het ambachtelijk werken met natuurlijke materialen zou blijven.” De zorgaanbieder uit Assen zag voldoende potentie voor overname.

Was Brouwer voordien de enige werkleider, nu is er een tweede bij gekomen. “We werken beiden twee dagen per week en straks komt er een derde collega bij. Voor de cliënten is het even wennen maar het gaat heel geleidelijk.” De Weefplaats gaat door op de manier zoals het was: weven, spinnen, kaarten en vilten waarbij de creativiteit en ontwikkeling vooropstaat. “Ook het leren van een vak, techniek, is erg belangrijk. Samen zoeken we naar wat bij iemand past.” De Weefplaats maakt kwalitatief hoogstaande producten die worden verkocht in het winkeltje en op markten.

Op dit moment werken er veertien cliënten, medewerkers genoemd, in de leeftijd van 19 tot 73 jaar. “Ze werken op verschillende dagdelen waardoor er meestal niet meer dan vier tegelijk zijn. Twee vrijwilligers helpen mee. Daarnaast hebben we een vrijwilliger voor de tuin en een voor het vervoer.” De Weefplaats is nog op zoek naar vrijwilligers voor vervoer. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Cor Schmohl: cor.schmohl@schouderaanschouder.nl of 06-2811 8941.