Sport

Desy groeit in beachvolleybal

Camera Sietse de Boer Potlood Niels van Marle

Desy Poiesz droomt al stiekem een beetje van topprestaties als beachvolleybalster. Zondag zette ze, samen met teamgenote Brecht Piersma, een nieuw stapje op de ladder door tijdens het beachtoernooi in Gorredijk als tweede te eindigen in de eerste divisie. En dat met een wildcard.

Al twee jaar vormt de 15-jarige Desy Poiesz uit Gorredijk een duo met Brecht Piersma. Bloedfanatiek zijn ze, voor niemand bang. Niet gek ook, ze hebben kwaliteit. In 2017 veroverden ze in Scheveningen de Nederlandse titel in de categorie onder 15 jaar, dat bleef ook over de landsgrenzen niet onopgemerkt. “We zijn gescout door iemand uit de Verenigde Staten. Als we fit blijven en ons doorontwikkelen, dan is de kans groot dat we over twee jaar, na ons eindexamen, die kant op mogen. Ze houden ons in ieder geval in de gaten en dat is leuk.”

Als klein meisje raakte ze al besmet met het volleybalvirus, haar ouders en broer en zus volleybalden ook. “Ik ben begonnen bij Reva, maar inmiddels speel ik al een paar jaar bij VC Sneek.” In de volleybalhoofdstad van Nederland speelde ze afgelopen seizoen in de A1 en na de zomer in het vijfde. Dat klinkt als opvallend vroeg afbouwen maar daar is geen sprake van, lacht Desy. “We gaan met de hele juniorenploeg over naar dat team.” Bij Sneek, waar ook Brecht speelt, is dat heel normaal, bovendien is de concurrentie groot. De lagere seniorenploegen zijn dan ook ontwikkelingsteams.

Ze maakt wekelijks heel wat trainingsuren, onder leiding van Arno van Solkema, die nog niet zo lang geleden nog een adviserende rol vervulde binnen Reva. “Zeker de dinsdag is pittig. Dan train ik eerst anderhalf uur in de zaal en na anderhalf uur pauze train ik dan nog anderhalf uur met beach. Maar het is het waard.” En dat terwijl Desy tot een paar jaar geleden beachvolleybal helemaal nog niet kende. “Ik wist dat het bestond, maar had het nog nooit gedaan. De eerste keer dat ik in het zand stond, vond ik het direct heel leuk. Op sommige onderdelen is het echt heel anders dan in de zaal.”

Desy geniet van het feit dat ze in het zand nog veel meer allround moet zijn. “Het veld is iets kleiner, maar je bent ook maar met zijn tweeën. Het is heerlijk om alles te doen; rennen, springen, duiken. En ik vind het ook mooi dat je met weerselementen te maken hebt. Wind kan heel lastig zijn als ontvangende partij bij de service. Maar je kunt er zelf ook mee spelen.” Het maakt dat ze, mocht ze in de toekomst moeten kiezen, inmiddels toch een voorkeur voor beachvolleybal heeft. “Zeker als ik daar op een hoger niveau mee kan komen. We gaan het zien. Voorlopig geniet ik nog van beide onderdelen.”

In de finale verloren Desy en Brecht zondag in twee sets van het duo Serena van der Made/Nadine Everaert (21-18, 21-14). De tweede plek leverde een nieuwe wildcard op, waardoor ze volgende week opnieuw uitkomen in de eerste divisie van de Nationale Beach Competitie.

Brecht Pietersma en Desy Poeisz.

Reva hoopt dat Gorredijk volgend jaar wederom het decor is van een wedstrijd in het Nevobo beach-circuit. “Het zou mooi zijn als we dan ook de mannen aan het programma kunnen toevoegen. En wie weet zelfs eredivisiewedstrijden”, vertelt voorzitter Tanja Bouma. “Verder zijn we hartstikke tevreden over deze editie, al zou nog wat meer publiek natuurlijk heel leuk zijn.”