Nieuws

Digitale Stad neemt glasvezel Heerenveen over van Kabelnoord

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Het glasvezelnetwerk in het buitengebied van Heerenveen wordt aangelegd door Digitale Stad. Kabelnoord, die al volop met de voorbereidingen voor aanleg bezig was, trekt zicht terug. Digitale Stad legt naast het buitengebied ook glasvezel aan in de dorpskernen van de gemeente Heerenveen.

Niek Heelhoed, directeur van Kabelnoord, is teleurgesteld over de ontwikkelingen. “We waren al een heel eind onderweg met het project, maar nu een alternatieve aanbieder een netwerk aanlegt, zijn de financiële risico’s te groot.”

Ook in dorpskernen

Digitale Stad neemt ook alle dorpskernen mee bij de aanleg van snel internet. Kabelnoord kon dat niet. “Wij financieren de projecten voor een deel met provinciaal geld en dat mogen we niet inzetten voor grijze adressen, waar al een vorm van snel internet voorhanden is via de coaxkabel. Maar doordat Digitale Stad de grijze adressen mee kan nemen, is het risico voor hen lager.”

Digitale Stad stelt dat aanleg in de gemeente Heerenveen niet afhankelijk is van het aantal deelnemers. Het glasvezelnetwerk komt er sowieso. De exploitant hoopt nog dit jaar met de aanleg in de Oosthoek van de gemeente te kunnen beginnen. “Maar we moeten eerst wel alle deelnemers opnieuw werven”, vertelt Perry Wendel van Digitale Stad. “En ook op alle adressen moet opnieuw bekeken worden hoe we kunnen aanleggen. We kunnen geen gegevens van Kabelnoord overnemen.”

Dezelfde voorwaarden

Geïnteresseerden in het buitengebied van Heerenveen kunnen bij Digitale Stad onder dezelfde voorwaarden terecht als bij Kabelnoord. De aansluiting van grijze adressen is gratis. Via een postcodecheck op digitale-stad.nl is te achterhalen of een adres wit of grijs is.

De druiven voor Kabelnoord zijn zuur, maar volgens Geelhoed is de financiële schade te overzien. “We waren nog niet aan het graven. We hebben lang gedacht met Digitale Stad te kunnen samenwerken. Zij de grijze adressen, wij de witte. Maar ze kiezen nu hun eigen weg.”

Heerenveen is de eerste Friese gemeente waar Digitale Stad glasvezel aanlegt, ze zijn al wel actief in een aantal Drentse gemeenten.

Digitale Stad heeft ook afspraken met KPN als een van de providers op hun netwerk. KPN en Kabelnoord hadden hierover geen afspraken.