Nieuws

Dorpshuis wordt restaurant

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Horecastudenten van ROC Friese Poort uit Drachten verzorgden donderdag een driegangendiner voor dorpsbewoners van Terwispel. “Ik hie net ferwachte dat we sa gau ‘nee’ ferkeapje moasten”, zegt Roel Veenstra van het Dorpssteunpunt. Binnen twee weken waren de zeventig beschikbare couverts uitverkocht.

Als een goed geoliede machine treffen de tweedejaars studenten de voorbereidingen voor het diner. Zeventig gasten met verschillende diëten, het is een van hun grootste stageprojecten tot nu toe. Om een volwaardig diner neer te zetten is het wel enigszins improviseren in de kleine keuken van het dorpshuis, vertelt docent Nils van de Waerdt. “Er is maar één vierpitter op elektrisch en er is geen oven. We hebben zelf nog twee tweepitters meegenomen.”

In de weken voorafgaand aan het diner organiseerden de studenten alles zelf. Van het kiezen van het thema voorjaar tot het menu en de inkoop. Het stageproject valt onder het schoolthema mienskip, en kreeg daardoor een kleine gemeentelijke subsidie. Voor de studenten telt het mee voor het examencijfer van hun tweejarige mbo-opleiding. “We hebben beoordelingslijsten voor de keuken en voor de bediening.”

In het kader van mienskip kozen de studenten voor grotere tafels zegt docent gastheer/vrouwschap Josè de With. “Het staat er vanmiddag strak voor, ze hebben alles onder controle.” Xiulian Veenstra (18) en Froukje Wiersma (17) zwaaien de scepter over de gedekte tafels. Omdat ze maar met z’n tweeën zijn voor het onderdeel gastheerschap, krijgen ze hulp van een aantal derdejaars studenten. “Alles is voorelkaar”, zegt Froukje tevreden door de ruimte blikkend. “De ruimte is zelf wat neutraal qua kleuren. Als je daar wat hoogte inbrengt, wordt het wat gevulder.” Dus vouwden ze de servetten in een mooie hoogopstaande punt.

De meiden regisseren straks ook het uitserveren aan tafel. Hoe gaan ze dat doen met de amuses, vraagt Nils de Waerdt. “Die komen daar bij de ingang”, legt Xiulian uit. Als de gasten straks om half zes arriveren, krijgen ze bij binnenkomst een champagneglas gevuld met gingerale, munt en citroen tegelijk met de amuse van mosterdmousse met rode biet.

Knapperigs

In de keuken is Marrit Zwanenburg (18) uit Olterterp samen met Sanne verantwoordelijk voor het dessert. Bij elk praktijkproject wisselen de rollen. “Aan het begin gaan we met z’n allen om tafel om het werk te verdelen. Dan gaan we in kleine groepjes verder en bekijken wat gastronomisch lekker is.” Marrit en Sanne bedachten een aardbeienbavaroise. “De leraar kijkt met ons mee. Hij zei dat we er nog iets knapperigs bij moesten doen. Dus hebben we er crumble en chocolade bijgedaan.” Op school heeft elk groepje alles voorbereid zodat er ter plekke maar weinig meer hoeft te gebeuren. De roze halve bavaroisebollen liggen klaar in de vriezer die in de sporthal staat.

Het Dorpssteunpunt van Terwispel organiseert tweemaal per jaar een  diner voor 55-plussers en alleenstaanden. “Dat rint hjir altyd goed mei sa’n tritich iters”, zegt Roel Veenstra. Het diner van donderdag is een experiment om zoveel mogelijk dorpsbewoners bij elkaar te krijgen. En dat is prima gelukt al had hij graag gezien dat er wat meer kinderen meegekomen waren.