Nieuws

Draaginsigne Gewonden voor Fred Ernst

Potlood Arend Waninge

Hij diende beging jaren tachtig als beroepsmilitair zes maanden tijdens de VN-vredesmissie UNIFIL in Libanon. Nu, 35 jaar later, kampt Fred Ernst (59) uit Langezwaag nog steeds met de gevolgen van deze periode. Donderdagmiddag kreeg hij uit handen van burgemeester Ellen van Selm het Draaginsigne Gewonden.

Ernst lijdt aan een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS). “In 2010 liep ik vast. Daarvoor dacht ik dat ik niets mankeerde, maar eenmaal in therapie kreeg ik inzicht in hoe mensen normaal reageren op situaties. Dat bleek heel anders te zijn dan ik deed.”

De missie in Libanon werd door de buitenwacht vaak bestempeld als een vakantiemissie. Echt gevochten hebben de militairen ook niet. “Maar we zaten tussen de vechtende partijen. De kogels vlogen dagelijks over ons heen.” Ernst is nog steeds in therapie om de gevolgen van de missie te verwerken en heeft nog steeds moeite te reageren op plotselinge geluiden. “Maar ondanks alles is de tijd in Libanon toch de mooiste tijd van mijn leven. De kameraadschap van toen heb ik daarna niet meer ervaren. Dat hoor je van veel veteranen.”

Burgemeester Van Selm was duidelijk over de missie in Libanon. “U moest vrede handhaven waar geen vrede was. Daar heeft u een hoge prijs voor betaald. Ook het herstel en de missie die u nu voert om erkenning te krijgen voor de gevolgen van de missie vraagt weer veel van u en u omgeving.”

Fred Ernst was twaalf jaar beroepsmilitair en nam als beroeps peloton sergeant in de 44e Pantserinfanteriebataljon deel aan UNIFIL.

Delen