Column

Draaien

Potlood Arend Waninge

Dat je bij uitspraken in het openbaar altijd moet opletten, werd afgelopen week weer eens goed duidelijk. Een paar gouden regels zijn zomaar vergeten.

De eerste: je hoeft niet alles te zeggen, maar wat je zegt moet wel waar zijn. Die regel zou niet misstaan op een tegeltje boven de keukentafel bij Sywert van Lienden. Eenmaal in de fout, is het hek vaak van de dam. Zeker als je prooi bent van een jaloersmakend stukje onderzoeksjournalistiek van Follow the Money. Die beste Sywert dacht bij Buitenhof even schoon schip te maken. Niet dus. Wederom bleken uitspraken niet allemaal te kloppen. En dus raakt hij nog meer verstrikt.

Op lokaal niveau moest raadslid Jaco de Jong van Opsterlands Belang maandag even met het water voor de dokter. Hij trok eerder fel van leer tegen woningbouw op een groenstrook in Gorredijk. Samen met de oppositie werkte hij aan een motie om dit te keren. Om vervolgens de melk op te trekken en samen met de collegepartijen met een eigen motie te komen. Knippen en scheren is dan je deel. Jaco vergat even gouden regel twee: houd altijd een opening achter de hand om met goed fatsoen te kunnen draaien.

Dat voorbehoud lag voor het oprapen: eerst de financiële gevolgen kennen, dan beslissen. Nu wekte hij te veel niet-waargemaakte verwachtingen. En dus kwamen de voorspelbare verwijten over het aantrekken van een te grote broek en draaien. Deed mij denken aan een Opsterlandse wethouder uit het verleden die zwaar onder vuur lag. Zijn grootste criticaster in de raad veranderde ook weleens van standpunt. Het verleidde de wethouder tot de uitspraak: ‘jo moarnsmiel en jo jûnsmiel binne net altyd gelyk.’ Gevolg: stoom uit de oren bij het raadslid en het aftreden van de wethouder.

Delen