Nieuws

Drie keer JA voor juf Kirsten en meester Jelmer

Camera Willy Wilpstra Potlood Arend Waninge

Sommige stellen trouwen één keer, anderen twee keer, maar Jelmer Hoekstra en Kirsten Bijland trouwden vrijdag maar liefst drie keer. ’s Middags voor de wet en in de kerk, maar ’s ochtends al op cbs De Opdracht in Ureterp. Hoe kon het ook anders, daar leerden ze elkaar kennen.

De leerlingen uit hun eigen groepen (4 en 6) stonden rond tienen gespannen op het schoolplein te wachten, toen de witte oldtimer bij de school arriveerde. Onderweg naar de ‘officiële plechtigheid’ liepen ze onder een met hartjes versierde ereboog door. Otto Hiemstra, directeur van de school, had zich in swellesturt gehuld om zijn rol als trouwambtenaar te kunnen vervullen.

Jelmer (29) en Kirsten (27) leerden elkaar op De Opdracht kennen. De vonk was er niet direct, al gaf Kirsten toe altijd om Jelmers grapjes te moeten lachten. Maar toen ze beiden op zichzelf gingen wonen, ontdekten meester en juf dat ze dezelfde smaak hadden. Het bleek dat ze deels dezelfde meubeltjes hadden gekocht. Er bleken meer smaken overeen te komen toen ze eens bij elkaar op bezoek gingen. En toen kwam van het een het ander. De eerste maanden durfden ze niet samen op straat, uit angst voor praatjes. Maar na twee maanden ‘stille verkering’ konden ze het niet langer voor zichzelf houden. Ze klopten aan bij directeur Hiemsta, die niet helemaal verrast was. “Wy fielden it op skoalle wol wat oan kommen.” >>

Niet het magazijn in

Toen Jelmer en Kirsten besloten te trouwen, moest dat natuurlijk ook op school worden gevierd. Voor het zover was wilden de leerlingen natuurlijk nog wel even weten wat ze het leukste en het minst leuke aan elkaar vonden. Kirsten bekende erg te moeten wennen dat ze niet meer zo vaak naar woonwinkels mag omdat Jelmer niet steeds de inrichting van het huis wil veranderen. En Jelmer vindt op zijn beurt dat Kirsten wel eens iets te veel doordraaft. Het was voor iedereen goed te zien dat ze voor de rest helemaal stapel op elkaar zijn.

De ambtenaar van De Opdracht had nog wel een paar voorwaarden voor het nieuwe onderwijspaar. Ze mogen alleen hand in hand naar de gymnastiek lopen, nooit in dezelfde trainings- en regenpakken op school komen, alleen op verjaardagen zoenen en nooit samen in het magazijn ingaan. Daar konden Jelmer en Kirsten zich wel in vinden, met een ferm ja waren ze voor de school man en vrouw. De leerlingen hadden zelfs een paar speciale trouwringen gemaakt. ‘Ik geef je deze ring, als symbool en teken van mijn liefde en trouw voor jou.’ Gevolgd door een hele dikke pakkerd. natuurlijk ontbraken ook de huwelijkstaart en de cadeaus niet.

Later op de vrijdag trouwden ze voor de wet in Allardsoog, waar ’s avonds ook het feest was. Voor de kerkelijke inzegening toog het gezelschap naar het oude kerkje van Duurswoude. Meester Jelmer en juffrouw Kirsten wonen in Drachten