Nieuws

Driesterrenkattenvakantie

Potlood Arend Waninge

Wat doen we met de kat deze vakantie? Voor vele kattenbezitters een jaarlijks terugkerend probleem. De kat thuis laten met oppas van de buren of toch liever een opvangplekje regelen?

De kat zelf kiest vast en zeker voor een fijne vakantie bij een kattenpension, bijvoorbeeld Kattewille in Ureterp. Wat kun je als kat nog meer wensen? Een eigen huiskamer met buitenverblijf, keus uit diverse manden in allerlei maten en bovenal volop aandacht.

Voor pensionhoudster Metha de Bruin is niets te gek om het de logés naar de zin te maken.  Mooi voorbeeld zijn de kubussen aan de wand. “Dy ha ik sels makke. Myn man hat foardien hoe dat moast.” De kubussen zijn zeer geliefd als bijzondere slaapplek. Goed slapen kunnen de katten ook in het royale aanbod rieten stoelen, manden, kistjes, klimpalen met wegkruipplekjes en hangmandjes.

“Jo kin in kat net freegje at er it noflik fynt om it fertroude thús te ferlitten.” Metha vindt dat eigenaren er echter wel alles aan kunnen doen om het de kat naar de zin te maken tijdens hun afwezigheid. “Onze keuken is uitstekend, al zeggen wij het zelf, en de kamers zijn van een driesterrenniveau”, meldt de brochure. “Oost west, thuis best. Mar as de kat sels ek op fekânsje moat, dan kin er hjir tige noflik mei de oare ‘kattentoeristen’ útfanhúzje.”

“Minsken dy’t harren kat hjir bringe, bin echte leafhawwers”, denkt Metha. Ze kan er dan ook met haar verstand niet bij dat anderen hun kat gewoon dumpen of zonder verzorging achterlaten. “En it minste is, der is neat oan te dwaan.” Dat doen ze in Amerika volgens de pensionhoudster veel beter. “Dêr krigest in dikke straf ast net goed op dyn bisten past. Sa as by de Animal Cops, hoppa, aksje en gjin ekskuses.”

Drie geschakelde ‘woningen’ in de voormalige koeienstal bieden ruimte aan tientallen logés. Afhankelijk van het aantal aanwezige dieren gaat er een tussendeur open. “Mar as in kat bygelyks een spesjaal dieet nedich hat, dan kin ik dy ek apart yn in wenromte hâlde.” Je zou denken dat al die katten bij elkaar veel ruzie betekent. Niets is echter minder waar: “De katten ha hjir net harren eigen territorium, dus hoege se dat ek net te befjochtsjen.” Wel blijft Metha alle katten dagelijks observeren. “Ik sit alle dagen in pear oeren tusken de katten. Tige noflik, ik kom dan hielendal ta rêst.”

Die rustpunten zijn voor Metha belangrijk. Haar dagen zijn namelijk goed gevuld. ’s Morgens kijkt ze eerst of alle katten aanwezig zijn. “Ik moat se allegear sjoen ha.” Vervolgens maakt ze de verblijven uitgebreid schoon. In de vakantieperiode is het een komen en gaan van baasjes uit het hele land. Want het pension in Ureterp is geliefd: “Dat komt omdat de minsken fertrouwen yn my ha, mar ek omdat de opfang yn de grutte stêden faak djoer is. En dêr komme de katten dan ek noch yn lytse hokjes te sitten.”