Ondernemen

Duurzame kapster

Potlood Arend Waninge

Het totale plaatje, daar draait het om, vindt Hannie de Jager van Total look Hair & make-up. Sinds juni dit jaar is het plaatje compleet. De salon is verhuisd naar De Leijen 87 ten westen van Gorredijk. “De omjouwing hjir wurket mei oan de rêst dy’t ik minsken yn myn stoel graach biede wol.”

Total look Hair & make-up bestaat inmiddels tien jaar. Vanaf het begin zoekt Hannie de Jager naar dat kleine stukje extra. Het moet een beleving zijn om neer te strijken in haar kappersstoel of plaats te nemen voor een schoonheidsbehandeling. “Dêr ha ik op it foarige adres oan de Geert van der Zwaagstrjitte ek altyd nei socht, mar dit plakje yn it bûtengebiet makket de beleving kompleet.”

De nieuwe salon is een plaatje. Van grote oude schuurdeuren zijn kappersspiegels gemaakt, op een oude zaagtafel staat make-up uitgestald, opgerolde handdoeken kregen een plekje in kunstige vakkendozen en de grote tegels op de vloer dragen nog de verfspatten van de kunstenaar die er ooit zijn atelier had. “Dat fyn ik wol moai. Hy makke hjir keunst en no meitsje ik hjir ek in soart keunst mei hier.” Blikvanger is toch wel de grote glazen wand met ruim zicht op de weidse velden, het slingerend laantje en de koeienstal van de buurman.

Duurzaamheid past perfect in het plaatje van totale beleving, vindt Hannie de Jager. Om die reden gebruikt ze al vanaf het begin producten van Davines. Davines werkt volgens het principe sustainable beauty, duurzame schoonheid. Een natuurlijke lijn voor haar, make-up en schoonheid. Maar ook met oog voor het milieu. Voorbeeld: het Italiaanse bedrijf gaat ervan uit dat in de salons het afval in drie bakken wordt gescheiden. “Dan sjochst dat se yn Itaalje fierder binne as hjir. Ik ha by Omrin west te freegjen of soks hjir ek koe. Dêr seinen se: goai alles mar yn ien bak.” Ook qua inrichting van de salon is rekening gehouden met de duurzaamheidsgedachte. “Ik ha bygelyks in sproeikop dy’t minder wetter brûkt.”

 “Witst dat yn ‘e shampoo-lijn ingrediïnten sitte dy’tst ite kinst?” Toegegeven, er blijven kleine hoeveelheden chemicaliën noodzakelijk. “Dêrom donearret it bedriuw ien euro per produkt oan Zero Lifegate dy’t dêrfan nije beammen plantet.” Jaarlijks volgt Hannie trainingen in Londen en Parijs. Over de nieuwste technieken als blowdry bijvoorbeeld of de slimme manier om ook tijdens mist volume in je haar te houden. Ze is kapster, schoonheidsspecialiste en visagist en neemt de tijd voor haar klanten. Een knipbeurt is een beleving, beginnend met een hoofdmassage in combinatie met een kopje koffie met wat lekkers en uitgebreid overleg over de wensen voor coupe en kleur. “En ik nim ek de tiid om út te lizzen hoe’t minsken thús krekt sa’n resultaat krije kinne as by de kapper.” Haar specialisme is constant op zoek gaan naar het nieuwe. “Sa is der no in tekstuerbehanneling (krullen en ontkrullen) sûnder datst hier kwytrekkest lykas foarhinne.”