Thema Afscheid

‘Een mooi symbool: voor altijd bij elkaar’

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Een gedenksieraad is een mooie manier om een overleden dierbare dicht bij je te houden. Goudsmid Pepi Hoitinga helpt haar klanten graag bij het kiezen van een mooie vorm. Een beetje as in een harthangertje, een paar haren onder een bergkristal of trouwringen vermaakt tot eeuwige ring.

“Het maken van een mooi gedenksieraad is het mooiste aan mijn vak. Het is fijn als mensen daarvoor langskomen, dan kun je alle wensen doorpraten. Ik geef altijd meerdere opties. Een trouwring hoeft bijvoorbeeld niet per definitie een weduwering te worden waarbij je de twee ringen aan elkaar zet. Met behoud van gravure aan de binnenkant, kan ik er ook een eeuwige ring van maken door de ringen door te zagen en te verwerken tot een eeuwige knoop. Een mooi symbool: voor altijd bij elkaar.”

Pepi Hoitinga is goudsmid, graveur en edelsteenzetter. “Voor een herinneringssieraad kun je uit alle opties kiezen: hanger, collier, ring of oorbel. Het leuke is dat je voor bijvoorbeeld een assieraad niet per definitie hoeft te kiezen voor een buisje met as.” In een gedenksieraad is het ook mogelijk haar te verwerken. “Dan gebruik ik vaak bergkristal, dat lijkt een vergrootglas en geeft een mooi lichteffect. De kristal met daaronder het haar, kan in een ring, hanger of collier worden gezet.” Laatst nog maakte ze voor een jong meisje vlotte oorbellen en een hangertje met daarin haar van haar overleden vader.

Het is ook mogelijk een mooi sieraad uit de winkelcollectie om te vormen tot herdenksieraad. “Je kunt er bijvoorbeeld een afbeelding in laseren, een foto, maar ook een vingerafdruk. Die afbeelding gaat naar mijn leverancier die hem lasert, ik verwerk dat dan zelf in het sieraad.”

Het tijdstip waarop mensen besluiten een herdenksieraad te laten maken, is wisselend. “Mensen moeten goed naar zichzelf luisteren en pas een keuze maken wanneer dat goed voelt. En er zijn veel opties, als je na verloop iets anders wilt, kan dat ook.” In haar branche wordt veel aan recycling gedaan, vertelt de goudsmid. “Wil je bijvoorbeeld een gouden ring laten repareren of groter maken, dan kun je daarvoor ook een gouden sieraad meenemen dat je toch niet meer gebruikt. Of je hebt een mooie steen liggen en wilt daar iets mee doen. Ook kan ik gedateerde sieraden ombouwen tot iets anders. Vroeger droeg je goud bij goud, dat is niet meer zo. Je kunt heel goed een gouden trouwring tot één sieraad laten maken met bijvoorbeeld twee zilveren ringen.”

Pepi Hoitinga nam de goudsmidse in Beetsterzwaag over van Van der Velde, op 1 februari dit jaar ging ze open. “Voor mijn winkelcollectie heb ik sieraden gekozen die ik zelf mooi vind of waardeer. Ik probeer het met mijn collectie echt anders te doen dan andere juweliers.” Een mooi voorbeeld daarvan is het merk Archi Port, sieraden geïnspireerd door architectuur. “Ik maak ook mijn eigen collectie, heel leuk om daar een bijzondere draai aan te geven.”

goudsmidsepepi.nl