Sport

Strijdt LDODK voor de prijzen in nieuw seizoen Korfbal League?

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Kan LDODK/Rinsma Modeplein dit jaar wél weer serieus meedoen voor de prijzen in de Korfbal League? En hoe ontwikkelt het spel zich? Een gesprek met de routinier Friso Boode en Henk Jan Mulder, hoofdcoach van de korfbaltrots uit Gorredijk en Terwispel.

De vorige editie van de Korfbal League was voor iedereen bij LDODK een teleurstelling. Geen play-offs en een voortijdig ontslag voor coach Erik Wolsink. Friso en Henk Jan kijken dan ook liever vooruit. Maar een deel van de verbeterpunten voor dit seizoen zijn een uitvloeisel van de dingen die vorig jaar niet goed gingen.

“Onze hoeveelheid unforced errors moet echt omlaag”, stelt Henk Jan. “Vorig seizoen wilden we soms te snel en gooiden we ballen zomaar over de zijlijn of bij de tegenstander in de handen.” Voor Friso is de rekensom simpel: “Zeven ballen weggooien is twee goals minder maken. Dat kan het verschil zijn tussen winnen of verliezen.”

Henk Jan Mulder.

Mentale weerbaarheid

Daarnaast werkt LDODK nog steeds aan de mentale weerbaarheid. Henk Jan: “Liep het vorig seizoen goed, dan waren we ook vertrokken, ging het echt goed. Maar moesten we in de achtervolging, dan bleken we niet mans genoeg om ons terug te knokken.” Henk Jan wijst op de play-offwedstrijd in 2017 thuis tegen TOP. “LDODK moest thuis winnen, startte heel sterk en kwam op 4-0, maar bij TOP werd niemand zenuwachtig. En uiteindelijk winnen zij heel degelijk met iets van zes punten verschil. Naar die volwassenheid zijn we op zoek.”

De geluksfactor speelt ook een rol, al vindt Friso dat geen fijn begrip. “Je kunt in een laatste aanval alle keuzes goed maken, maar stuitert het schot net uit de korf, dan zit het niet mee. Maar in de situatie komen dat je dat schot überhaupt kunt nemen, is niet afhankelijk van mazzel. Daar heb je met zijn allen wél invloed op.”

Nervositeit of spanning

Als coach heeft Henk Jan veel minder last van wedstrijdspanning dan in zijn tijd als speler. “Ik ben vooral nieuwsgierig naar hoe mijn ploeg het gaat doen.” Hij vertaalt zenuwen ook niet in opvallend verbaal gedrag langs de zijlijn, of een hoop misbaar. “Door steeds van mijn stoel op te springen mis ik de volgende situatie in het veld. Dat is zonde.”

De ervaren Friso heeft ook niet snel meer de zenuwen voor een duel, hoe belangrijk het resultaat ook kan zijn. “Ik wil gewoon van waarde zijn voor het team en focus me goed om mijn rol zo goed mogelijk in te vullen.” Hij geniet van de entourage. De volle tribunes in Gorredijk zijn een enorme stimulans. “Spelen in de Korfbal League blijft heel speciaal, elke keer weer. Dat moet iedereen zich heel goed realiseren, zo weinig spelers mogen op dit podium spelen. Daarom moet je elke keer tot het uiterste gaan, zonder te vergeten ook nu te genieten.”

Friso Bode (links).

Bezetenheid

De korfballer Henk Jan Mulder werd door zijn trainer Harry Dassen (ook oud-bondscoach) weleens omschreven als compleet korfbalgek. Dat was niet overdreven. Friso begint direct te lachen. “Korfbal is voor Henk Jan een leefstijl. Binnen een dag na de wedstrijd heeft hij onze wedstrijd helemaal teruggekeken en krijgt iedere speler individueel een gedetailleerde analyse met alle ins en outs. We kregen zelfs al eens op zaterdagnacht drie uur al die informatie. Toen vroeg wel iemand in de groepsapp of het wel goed met hem ging.”

Nog voor het gezamenlijk ontbijt op de late zondagochtend, een vast ritueel in huize Mulder, zit Henk Jan meestal al een paar uur achter de computer. “Ik kan het trainerschap op deze manier invullen, omdat mijn vrouw en twee zoons erachter staan. Ze weten wat het voor me betekent. Voor die steun ben ik heel dankbaar.” Zijn gedachten dwalen ook tijdens het eten soms af. “Stel ik na tien minuten een vraag, blijkt dat ze het daar net tien minuten over hebben gehad. Niet best natuurlijk…”

Ook voor Friso was korfbal jarenlang prioriteit nummer één, zeker in de jaren dat hij international was. Sinds enkele maanden is hij vader van dochter Elin. “Dan kun je wel balend thuiskomen van een wedstrijd, maar zie je die kleine, dan ben je alles kwijt.”

Doorbouwen

LDODK staat voor de versteviging van het fundament onder de toekomst. Organisatorisch en in de selectie. André Zwart is inmiddels 30, Boode 29 jaar. De routinier is heel nuchter. “Ik vind het nog steeds heerlijk, maar niemand heeft het eeuwige korfballeven. Ik hoop dat Julian Frieswijk en Marvin Piepers blijven groeien, dan komt het moment vanzelf dat iemand zegt ‘nou Boode, dat was het dan…’.”

Friso ziet op trainingen en in wedstrijden dat LDODK goede aanwinsten binnen heeft gehaald. “Ze moeten nog wel kilometers maken, maar er is zoveel potentie. En ook daarachter zitten alweer talenten, ook uit eigen huis. Zo moet het zijn.”

DOS’46

LDODK opent het seizoen zaterdag met een kraker: de noordelijke derby tegen DOS’46, een mooi affiche. Friso: “Gelijk een echte clash. Tijdens de veldcompetitie en in een oefenwedstrijd speelden we twee keer gelijk.” Henk Jan kijkt niet verder vooruit dan het treffen met de Nijeveners. “Ik ken het speelschema, maar we kunnen in de Korfbal League niet over wedstrijden heen kijken. Er zitten dit seizoen ook zeker geen makjes bij. Debutant DeetosSnel is van een heel ander kaliber dan Avanti vorig seizoen.”

Play-offs

Uiteindelijk moet LDODK na achttien speelrondes in de play-offs staan, vinden beide mannen. Friso: “We hoeven voor niemand bang te zijn. Alleen is het geen kwestie van namen van internationals en talenten optellen en dan denken dat we er zijn. Met veel individueel goede korfballers win je niet automatisch wedstrijden. Dat doe je wel door met zijn allen goed te spelen.”

Henk Jan stelt blij te zijn met iedere overwinning. “Niets komt vanzelf. We moeten in alle wedstrijden, zeker die thuis in Gorredijk, ons stinkende best doen om het publiek spektakel te bieden.” Dat wil LDODK doen met veel schotkracht, over alle schijven, en heel veel verdedigende druk. “Onze eerste verdedigende intentie moet zijn om de bal af te pakken.”

Komt het er allemaal uit, dan wordt het een heel mooi en spannend seizoen, verwacht Friso. “Ik zie zo nog vijf of zes ploegen die de top-4 kunnen halen. Maar dat is juist prachtig. Dat soort spanning wil iedereen meemaken.”