Nieuws

Een nieuwe brug met een speciaal verhaal

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Een speciale Moederdag voor de gezinnen Van Campen en Steenland. Ze openden afgelopen zondag in De Deelen een nieuwe brug ter nagedachtenis aan Appie van Campen. Een bijzondere plek voor een bijzondere vrouw. Het was voor nagenoeg alle gezinsleden een complete verrassing.

Hij weet de dag nog precies. Op 4 maart vorig jaar schaatste Job Steenland met zijn kinderen in De Deelen, het was een late winterse dag. “Ik zag dat de brug over de petgaten er erg slecht aan toe was. Heel jammer, het is voor ons een speciale plek waar we op bijzondere gezinsdagen zoals Moederdag graag komen. Het is een plek met veel herinneringen aan Appie van Campen, de moeder van mijn vrouw Marit.”

Het verhaal van de gezinnen Van Campen en Steenland is verre van doorsnee. Even terug in de tijd. Frank van Campen begint in 1982 in Gersloot een verzekeringskantoor, waarin zijn vrouw Appie ook een rol speelt. Job: “Het bedrijf was aan huis, de medewerkers zaten regelmatig bij Appie en het gezin aan de keukentafel. Ik heb haar helaas niet gekend, maar volgens anderen was ze een gevoelsmens en dat bracht ze mee in het bedrijf.” Het gaat goed met het bedrijf, er volgt een verhuizing naar de Molenwal in Gorredijk.

Aan de voorspoed komt een eind wanneer bij Appie een niet te genezen ziekte wordt ontdekt. Ze overlijdt op 44-jarige leeftijd. De vier jonge kinderen Marit, Joost, Thijs en Daan en vader Frank moeten zonder haar verder. Voor het gezin volgt een zware tijd. Naast het verlies van zijn vrouw, heeft Frank de zorg voor vier opgroeiende kinderen en een groeiend kantoor. Zakelijk krijgt hij op dat moment steun van Jan Dijkstra, die als partner net is toegetreden tot het bedrijf. Het zorgt voor extra groei. Bovendien staat Frank er zakelijk zo niet alleen voor. In 2003 verhuist Van Campen & Dijkstra naar De Koornbeurs, waar het bedrijf nog steeds is gevestigd.

Het gezin Steenland woont in die tijd in Heerenveen. Moeder Elly met haar zonen Job, Geert en Roel. Bij toeval leren Elly en Frank elkaar kennen. Hun zonen Geert en Thijs zitten op de middelbare school bij elkaar in de klas. Er bloeit een nieuwe liefde op. Frank en Elly trouwen in 2007, nadat ze in 2004 al aan de Molenwal zijn gaan samenwonen. De kinderen die nog thuis wonen, gaan mee. Marit en Job wonen dan al op zichzelf. Job: “Ik woonde in Heerenveen alleen. Marit trad in die tijd toe tot een verloskundigenpraktijk in Heerenveen en zocht woonruimte. Die ruimte had ik, dus trok ze bij mij in.” Dat blijft niet zonder gevolgen. Marit en Job groeien naar elkaar toe en krijgen een relatie. Inmiddels zijn ze al jaren getrouwd en trotse ouders van Pepijn, Eefke en Sepp.

De geschiedenis kent nog een hoofdstuk. Job gaat in 2005 aan het werk bij Van Campen & Dijkstra Verzekeringsadviseurs. Om te kijken of het iets voor hem is. Hij krijgt de positie niet cadeau. Hij wordt getest, maar pakt zijn kansen. Nadat eerst Jan Dijkstra en daarna Frank van Campen met pensioen gaan, wordt Job Steenland eigenaar van Van Campen & Dijkstra met de bijbehorende vestiging van Regiobank. “Je moet er niet te lang over nadenken, maar had Appie nog geleefd, dan was ik waarschijnlijk mijn vrouw niet tegengekomen en had ik nu ook niet zo’n mooi bedrijf gehad. Het is soms een confronterende tegenstelling van emoties.”

Terug naar de brug met de bijzondere herinneringen. Staatsbosbeheer heeft geen geld voor reparatie of vervanging. De plek in De Deelen is voor Job echter zo bijzonder dat hij Staatsbosbeheer aanbiedt financieel bij te dragen aan een nieuwe brug. Medewerkers van Dagbesteding Kensoor uit Heerenveen helpen bij het maken van de brugdelen. Als Job op kantoor bij Van Campen & Dijkstra over het plan vertelt, biedt iedereen direct aan om te helpen. Ze willen letterlijk de handen uit de mouwen steken om bij te dragen aan de herinnering aan Appie, de vrouw die voor de ontwikkeling van het kantoor zoveel heeft betekend. Die handen zijn meer dan welkom, want het is nog een hele klus om de brug op de plaats van bestemming te krijgen. De Deelen is een beschermd natuurgebied en de plek is gemotoriseerd niet bereikbaar. En dus kropen circa 35 medewerkers van Van Campen & Dijkstra enkele weken geleden op de brugdelen om ze al peddelend naar de juiste plek te brengen en ze daar letterlijk aan elkaar te knopen.

De brug krijgt niet een speciale naam. Job: “Deze plek is voor veel mensen bijzonder, wij willen dit niet voor onszelf claimen.” Om toch de bijzonderheid van de brug aan te geven zit er op de brug wel een bescheiden plaatje met als opschrift ‘Hjir tinke wy oan ús beppe.’ Voor Frank, zijn kinderen en de gezinnen was het initiatief een volkomen onverwachte verrassing. Job: “Voor mij is het een teken van dankbaarheid naar wat Appie van Campen heeft bijgedragen aan ons bedrijf en aan onze gezinnen. Maar ik voel het ook als een stukje nederigheid naar het leven en de manier waarop wij met onze omgeving omgaan.”

Delen