Sport

Eerste editie GroenLeven Cup

Potlood Niels van Marle

Een oefenwedstrijd tegen SC Heerenveen op eigen veld was zaterdag de inzet tijdens de eerste editie van de GroenLeven Cup. Oerterp kwam van de clubs uit de regio nog het dichtst in de buurt, met een plek in de halve finale.

Iets na half zes stonden de gezichten bij kersvers tweedeklasser Oerterp toch even een aantal seconden op onweer. Na drie gemiste strafschoppen – opvallend genoeg door Marko, Kees-Jan en Rolf Dijk – in de noodzakelijke penaltyserie tegen Stiens zat het toernooi er na de halve eindstrijd op. “We zijn er echt vol voor gegaan. Zo’n wedstrijd tegen SC Heerenveen spelen zou voor onze club echt een hoofdprijs zijn geweest”, aldus captain Kees-Jan. “Dus daar moet je wel helemaal voor gaan, uiteindelijk was het net niet goed genoeg.” Bij Oerterp merkten ze wel dat de vorm sowieso niet briljant was. “We hebben al anderhalve maand niks meer gedaan en dat merk je op zo’n dag wel.” Met vier wedstrijden in de poulefase en nog een kwartfinale in de benen was de tank net iets te leeg. “Het is best een pittige toernooivorm, met zeven tegen zeven op een half veld. Je bent volop in actie.”

Voor Jelmer Brouwer en de overige vrijwilligers van de GroenLeven Cup was het zaterdag op en rond de velden van UDIROS ook een pittige dag. “Er zit een heleboel werk in zo’n toernooi. Maar als je dan ziet dat de dag eigenlijk perfect loopt, vanaf het eerste moment, dan is dat het allemaal waard.”

Al jaren leefde in Nieuwehorne het idee voor een toernooi. “We hebben hier een prachtig complex. Daar wilden we iets mee.”Na een flinke brainstormsessie met een aantal clubgenoten kwam wat uiteindelijk de GroenLeven Cup ging heten uit de bus. “We zijn allemaal supporters van SC Heerenveen. Die club traint hier met de jeugd en is sowieso veel bezig met de regio, dus dat was een hele mooie link.” Ze zochten contact met Sytse Bouwer, directeur van GroenLeven, hoofdsponsor van de eredivisieclub. “Sytse was direct enthousiast. Hij komt zelf uit Mildam en kent de regio hier dus heel goed.”

SC Heerenveen reageerde in eerste instantie nog een beetje afwachtend, totdat commercieel manager Henk Bloemers het plan onder ogen kreeg. “Hij is afkomstig van De Graafschap. In Doetinchem hebben ze al jaren een soortgelijk toernooi, dat leeft enorm. Hij was daardoor direct enthousiast en wil er zelfs graag een traditie voor de komende jaren van maken.”

Toen de hoofdprijs van het toernooi binnen was, kon het echte organisatiewerk beginnen. Om de drempel te verlagen, werd er gekozen voor 7×7, een aan populariteit winnende speelvorm die de KNVB veel voor 35+- en 45+-teams gebruikt. Jelmer: “Dan heb je aan acht spelers genoeg en dat is voor teams toch net wat makkelijker te regelen. Bovendien konden we de tijdspanne daardoor beperken tot alleen de zaterdagmiddag.”

Het was daardoor ook een gezellige boel op het sportpark. Met een bescheiden zonnetje erbij bleven ook veel teams die al vroegtijdig het strijdperk moesten verlaten, nog gezellig hangen. “We hebben er ook direct een gezellige feestavond aan vastgeplakt.” De inschrijving stond open voor teams uit de tweede tot en met de vijfde klasse. “Dat hebben we heel bewust gedaan, om zo te voorkomen dat een club als Harkemase Boys meedoet. Die spelen sowieso zelf al vaker tegen profclubs, maar bovendien zouden we dan andere clubs misschien wegjagen. Nu hadden de meeste teams echt het gevoel een kans te maken.”

Vanuit de Sa!-regio overleefde alleen Oerterp de poule. Gorredijk, RWF, UDIROS, Mildam, Jubbega en Sport Vereent sneuvelden allemaal al voor de knock-outfase. “Volgend jaar hebben ze weer een kans”, aldus Brouwer. “We hebben de afspraak gemaakt dat we in ieder geval zolang GroenLeven hoofdsponsor is van SC Heerenveen een oefenduel als hoofdprijs mogen weggeven. Dat is geweldig; voor zowel de organisatie als voor de clubs in Friesland.”

Stiens is winnaar

Zaterdagtweedeklasser SC Stiens ging er in Nieuwehorne met de hoofdprijs vandoor. In de finale werd met 2-0 gewonnen van Drachten, spelend in de derde klasse zondag. Beide treffers kwamen van Jorrit Bergsma. Door de toernooizege speelt Stiens in de voorbereiding op het seizoen 2017-2018 voor eigen publiek een oefenduel met SC Heerenveen. Sytse Bouwer reikte de prijs, samen met oud-speler Ronny Venema, uit aan de Stiensers. “De organisatie heeft het fantastisch neergezet, ik kijk nu al uit naar de volgende editie. En daar kunnen volgens mij zeker nog meer teams bij.”