Cultuur

Eerste Germ Nicolaï bokaal uitgereikt

Potlood Arend Waninge

Afgelopen weekend namen 34 orkesten deel aan de 24e editie van het Gouden Spiker Festival. De Festival Divisie, de divisie voor jeugdorkesten en incomplete orkesten, kreeg voor de organisatie een ‘gouden randje’. Crescendo C uit Drachten onder leiding van Mariska Boneschansker ontving de eerste ‘Germ Nicolaï bokaal’.

Deze aanmoedigingsprijs is in het leven geroepen als eerbetoon aan de onlangs overleden oprichter en oud-voorzitter Germ Nicolaï. “Germ was altijd enorm gemotiveerd om blaasmuziek breed onder de aandacht te brengen. Met deze aanmoedigingsprijs willen we Germ een vaste plek geven op ons festival, ter nagedachtenis aan zijn gedrevenheid en enthousiasme”, vertelt Heleen Talman-Nicolaï die het voorzitterschap van Stichting Culturele Activiteiten Opsterland van Germ heeft overgenomen.

Amarens Wijnsma (7 jaar) kreeg ook een speciale prijs. De jonge cornettiste van jeugdorkest Koperbende uit Frieschepalen/Bakkeveen kreeg de ‘staande ovatie award’. “Amarens bespeelde maar liefst twee instrumenten tijdens het optreden van Koperbende. Naast cornet ondersteunde ze ook het slagwerk op tamboerijn. Deze multi-muzikant in de dop werd beloond met een staande ovatie die minutenlang duurde. Een unieke prijs, die Amarens hopelijk niet snel vergeet.” De fanfare-editie van het festival vindt plaat op zaterdag 18 mei. Kijk voor de uitslagen van de brassbands op goudenspikerfestival.nl.