Nieuws

ELAN: zaai voor de wilde bij

Potlood Arend Waninge

Agrarisch natuurbeheer Zuidoost Frysland (ELAN) roept burgers op om mee te werken aan een aantrekkelijke leefomgeving voor de wilde bij. Dat kan door het inzaaien van inheemse zaden die goed zijn voor de bij en andere insecten.

Bij ELAN aangesloten boeren zaaien al langer zaden in, onder andere voor zonnebloemen langs maisvelden en bloemen langs akkers en weilanden. Bloeiende meters voor méér biodiversiteit, noemen ze dat.

Dit voorjaar kunnen ook bewoners van Zuidoost-Friesland (kleinere hoeveelheden) zaad kopen of bestellen voor de eigen tuin, berm of hoekjes die over zijn. Het gaat om zakjes zaad die goed zijn voor 5 m2. Tussen 1 mei en 31 mei is het tijd om te zaaien. De mix bestaat uit dertig zaden die van oudsher voorkomen in ons land. Er is geselecteerd op soorten die geschikt zijn voor de wilde bij.

De zaden zijn online te bestellen, maar ook verkrijgbaar bij een aantal boerderijwinkels: Natuurtuin ’t Hummelhûs in Oudehorne, Kaasboerderij De Gelder in Tijnje, Boerderijwinkel Westerleane in Terwispel, Kaasboerderij De Stelp in Oldeberkoop en Bamboe Fryslân in Lippenhuizen.