Nieuws

Ernstige paardenmishandeling in Beetsterzwaag

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

 

Mirjam Scholte zag het maandagochtend direct. Er was iets goed mis bij de paddock van haar IJslandse paarden aan de Beetsterweg bij Beetsterzwaag. Toen wist ze nog niet dat ze een paar uur later afscheid moest nemen van de merrie Aska, die was verkracht en mishandeld.

Zondagavond tegen zessen ging Mirjam naar huis. Toen was er nog niets aan de hand bij de IJslandse paarden van stal Thrastar. Maar bij terugkomst maandagochtend vond ze bierflesjes en aan banden vastgebonden hondenriemen. “Ik liet de paarden naar buiten, maar Aska viel bijna direct om.” De dierenarts en de politie waren vrij snel ter plekke. Met behulp van boeren en een loonwerker werd Aska in een trailer geholpen. “Toevallig is onze eigen trailer drie weken geleden gestolen.” In de paardenkliniek in Wolvega volgde onderzoek, maar er bleek inwendig zoveel kapot dat het verstandig was om Aska te laten inslapen.

In shock

“Ik ben nog steeds in shock. Volgens de dierenarts is Aska met een stok of een tak gepenetreerd. Vreselijk. Maar er is intern ook menselijk bloed aangetroffen. Ik wil mij geen voorstelling maken van wat er gebeurd is. Welke malloot doet zoiets?”

De paddock ligt een eindje van de openbare weg, de eigenaren wonen elders. Een half jaar geleden was het ook al eens mis. Ook toen was Aska het slachtoffer en vond Mirjam haar met een strop om de nek. “Dan let je een tijdje extra goed op, maar dat vervlakt ook weer.” Mirjam is blij met de betrokkenheid van de politie, die ook meeging naar Wolvega. “Er zijn vrij veel sporen en dus ook dna van de vermoedelijke daders.”

IJslandse paarden

Mirjam heeft onder de naam Thrastar een stal met IJslandse paarden. Ze organiseren activiteiten voor kinderen en volwassenen. Aska was zes jaar oud en kwam twee jaar geleden vanuit IJsland naar Nederland. Ze had een vaste ruiter die het paard leasde. Er waren plannen om Aska aan wedstrijden te laten deelnemen en plannen om met haar te fokken.