Cultuur

Eten met etser Reinder Homan

Potlood Renske Woudstra

De Stichting KunstPromotieBeetsterzwaag organiseert dit jaar vooruitlopend op het jaarlijkse kunstweekend (thema: reizen) een aantal activiteiten om op een laagdrempelige manier met mensen over kunst en kunstuitingen te praten. Op 16 februari (18.00 uur) gaat de bekende etser Reinder Homan uit Bakhuizen met gasten in gesprek tijdens een Nepalees driegangenmenu.

Homan is bekend vanwege zijn ragfijne etsen, waarbij hij de etstechniek tot in uiterste perfectie kan uitvoeren. Hij maakt veel natuurbelevingen: planten, bomen en sfeervolle, geheimzinnige landschappen. Vaak uit zijn Gaasterlandse omgeving, maar ook van elders. Met zijn echtgenote, beeldhouwster Sofie Hupkens, heeft Homan de galerie Homan-Hupkes in Prent en Beeld met beeldentuin. De galerie is bijzonder omdat Reinder niet alleen kunstwerken maakt, maar ook geïnteresseerd is in de historie van de grafiek. “Waar komt het vandaan, langs welke wegen heeft het zich ontwikkeld, wat hebben voorgangers en andere eigentijdse collega’s ermee gedaan? Dat is wat me boeit.” Zijn uitgebreide collectie verzamelde prenten is in de galerie te zien.

Tijdens het ‘kunstdiner’ neemt Reinder een aantal etsen en verschenen boeken mee. Bovendien is op film te zien hoe hij werkt. De interactie tussen kunst en de culinaire experience wordt verzorgd door twee Nepalese studenten: Dhiraj en Rasmita Thapa. Dit pasgetrouwde stel is 4e-jaars student bij het Ritz Hotel en Management College in Kathmandu in Nepal. Sinds augustus vorig jaar lopen zij stage bij restaurant Prins Heerlijck in Beetsterzwaag. Inmiddels hebben zij hun studie met succes afgerond. Tijdens hun verblijf logeerden ze bij hun ‘oma’ Annette Reiling in Tijnje. Zij zet zich al meer dan twintig jaar in voor de armste gezinnen van Nepal. Als zij in Nepal is, logeert zij bij de familie van Dhjirai. Tijdens het Kunstweekend exposeert Reinder Homan samen met anderen van het reizend kunstproject ARTXPRZ in Huize Lyndenstein. Opgeven voor het Nepalese kunstdiner kan via rhaakma@beetsterzwaag.org. Deelname: 30 euro. kunstweekend.frl