Nieuws

Ethische dilemma’s bij knippen en plakken DNA

Potlood Renske Woudstra

Wybo Dondorp, hoofddocent Metamedica Maastricht University, verzorgt op woensdag 15 januari (20.00 uur) in de Witte Kerk een inleiding over de ethische dilemma’s van knippen en plakken in het DNA.

Veertig jaar na de geboorte van Louise Brown, de eerste IVF-baby, lijken de ontwikkelingen op het gebied van de voortplantingsgeneeskunde en de reproductieve genetica in een stroomversnelling te zijn gekomen. Met nieuwe methoden van genetische kiembaanmodificatie (knippen en plakken in het DNA van geslachtscellen of embryo’s) wordt het mogelijk om actief in het genoom van toekomstige kinderen in te grijpen.

Als dat veilig kan (dat is voorlopig nog de vraag), kan die techniek gebruikt worden om erfelijke ziektes bij het nageslacht te voorkomen. Maar sommigen maken zich zorgen dat de grens met vormen van ‘mensverbetering’ in de praktijk moeilijk te trekken zal zijn. De vraag is wie dan bepaalt wat verbetering is en op grond van welke criteria. Volgens filosofen als Habermas en Sandel staat daarmee niets minder dan de menselijke vrijheid op het spel. Zijn dat terechte zorgen, of is het de gebruikelijke weerstand tegen nieuwe voortplantingstechnologie, net als veertig jaar geleden bij de introductie van IVF?

Na de inleiding door Wybo Dondorp is er gelegenheid om vragen te stellen en te discussiëren. Aanmelden is gewenst en kan via wittekerkhemrik.nl.