Nieuws

Expodag op BHS helpt bij interesse in zorgsector

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

De zorgsector is in Gorredijk en omgeving de grootste werkgever. En dat willen de betrokken organisaties, de gemeente Opsterland en de Burgemeester Harmsma School graag zo houden. Dus is het zaak leerlingen voor de zorg te blijven interesseren. Zoals vorige week op de Expodag.

“Tussen nu en tien jaar zijn er in de zorg veel nieuwe mensen nodig”, stelt Marcel Hut, opleidingsadviseur van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. “Binnen drie jaar is het probleem al heel actueel.” Het is een van de redenen waarom het ziekenhuis zich ook steeds nadrukkelijker laat zien aan vmbo-leerlingen. “Het begint natuurlijk allemaal met gemotiveerde mensen. En die motivatie moet je zo vroeg mogelijk aanwakkeren. Hier op het vmbo zitten wel onze medewerkers van de toekomst. Daarbij richten we ons ook erg op jongens. In de Tjongerschans is nu meer dan 85 procent van de medewerkers vrouw.” Na het vmbo is voor werk in het ziekenhuis op zijn minst een mbo-opleiding nodig. Het ziekenhuis helpt daarna waar mogelijk ook verder met een hbo-opleiding.

Ziekenhuis Tjongerschans was donderdag een van de elf bedrijven en opleidingen die zich op de Burgemeester Harmsma School (BHS) aan de vmbo-leerlingen en andere belangstellenden presenteerden tijdens de Expodag ‘Innovaties in de zorg.’

De leerlingen van de Zorg en Welzijn-opleiding organiseerden de dag voor het grootste deel zelf, vertelt Fenny Kerkhof van de BHS. Zorg en Welzijn is nog altijd de grootste sector op de school, met nog steeds een vrij constant aantal leerlingen. “Dit jaar leveren we een klas af met 58 leerlingen, dat zijn er meer dan vorig jaar.” De leerlingen kiezen eigenlijk allemaal een vervolgopleiding in de zorgsector. Kerkhof: “Maar dat gaat verder dan de ‘traditionele’ pure zorg. Je ziet nu ook dat er veel belangstelling is voor wat mij maatschappelijke zorg noemen. Dan gaat het bijvoorbeeld om begeleiding van ouderen die zelfstandig thuis willen blijven wonen.”

De Expodag past ook in het beeld om bedrijven en instellingen zoveel mogelijk bij het onderwijs te betrekken. Kerkhof: “De innovaties in de sector gaan snel. Leerlingen vinden het heel interessant om hiervan op de hoogte te blijven en dat is voor onze manier van lesgeven ook belangrijk.”