Ondernemen

Fabryk Design: van het een in het ander

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Het begon met simpele houten bankjes. Die sloegen aan en binnen een half jaar was Fabryk Design geboren. In twee jaar tijd groeide het bedrijf in Makkinga uit tot een karakteristieke duizendpoot op interieurgebied.

Esther en Sytze Veenstra houden van een interieur met karakter. “Onze kracht is het ontwerp van meubels en accessoires die we zelf produceren”, zegt Esther. Ze is de conceptueel denker, komt met ideeën en werkt ze uit. Ook Sytze bedenkt nieuwe designs en doet daarnaast het ‘mannenwerk’ als zagen, lassen en schuren. “Eens in de zoveel tijd kopen we oude kasten en vermaken die tot eigentijdse opruimplekken van hout en metaal. En we maken nieuwe kasten en tafels op maat, op basis van de wensen van de klant. In de toekomst willen we nog meer met gebruikte materialen werken, zoals geplette colaflessen.” Echt bekend werd Fabryk Design twee jaar geleden met de geometrische objecten. “Dat is echt viral gegaan. Een ‘lucky shot’, het geometrisch lijnenspel van de jaren zeventig is helemaal terug.” De door Esther ontworpen geometrische objecten variëren van vogel tot paard en van fiets tot wereldkaart.

De interieuraccessoires, voorzien van het eigen leren label, vinden hun weg ook naar de detailhandel. Bijvoorbeeld teakhouten snijplanken voorzien van een gedichtje of ‘message in a bottle’, een reageerbuisje met een houten tekst erin. Maar ook grote of kleine van hout gemaakte lampen. Bijzonder zijn de tijgers van Felida op kreukelcanvas. “Een deel van de opbrengst hiervan gaat naar roofdierenopvang Felida.” Voor de afzet kiezen ze bewust de bijzondere woonwinkels, om uniek te blijven. Esther ontwerpt met drie vaste fotografen uiteenlopende woonaccessoires, zoals een prachtige Schotse hooglander op canvas. “Een mooi verhaal. Het dier loopt in Oldeberkoop. We hebben hem Boris genoemd. Hij hangt ondertussen in de hele Benelux.”

De ontwerpen en accessoires toepassen in de eigen woonomgeving kan best lastig zijn. “We werken samen met een team zelfstandige stylisten. Zij kunnen alle woonwensen vertalen naar een advies.” Interieuradvies is tijdrovend en relatief prijzig. “We trekken er een tot anderhalve dag voor uit. Van bezoek aan de klant tot aan het 3D-ontwerpen. Maar het kan ook ‘speedstyle’, dan komen we langs en gaan meteen aan de slag.”

Esther geniet ervan om van het een in het ander te vallen. Zo richt het bedrijf zich meer en meer op design voor retailers. “Ik ben een conceptdenker en vind het leuk om me te richten op uniek design, daardoor heb ik wat minder tijd voor het interieuradvies.” Ook stagiaires krijgen binnen het bedrijf kans zich te ontplooien, zoals meubelmaker Lieneke Lindenberg. “Stagiaires krijgen hier alle facetten van het ondernemen mee: van advies tot aan inpakken en klantcontact. En willen ze zelf een nieuw design ontwerpen? Ga je gang, zeg ik dan, kom met een tekening en we gaan aan de slag. Dat is uitdagen en prikkelen.” fabrykdesign.nl

Delen