Nieuws

Familie Friso start vakantiehuis in Spanje

Potlood Renske Woudstra

Vorig jaar woonden ze nog in Jonkerslân. In september dit jaar kozen Gerda, Simon en Marissa Friso domicilie in Spanje. Niet zomaar een verhaal uit de serie ‘Ik vertrek’, maar wel het relaas van een bijzondere onderneming.

‘Vakantie bij Marissa’ is de naam van het vakantiecentrum dat de familie Friso opende bij het dorpje Macisvenda, in het zuidelijk deel van de Costa Blanca. De naam is duidelijk: gastvrouw is Marissa (31), een zorgzame en vrolijke jonge vrouw met een verstandelijke beperking. “Marissa woonde twaalf jaar in een woonvorm in Heerenveen. Ze kwam daar niet meer tot haar recht.” Het is een van de  redenen voor een bijzondere stap in hun leven, vertelt moeder Gerda.

Het besluit om met hun gezin een vakantiecentrum voor mensen met een verstandelijke beperking te starten namen ze niet van de ene op de andere dag. In 2015 gingen ze drie maanden naar Spanje om te kijken naar een plek waar ze zich thuis konden voelen. Ook Marissa reisde een tijdje mee om te kijken of het weer lukte om met z’n drieën te zijn. Dat bleek fantastisch. En in de regio rond Alicante voelden ze zich helemaal thuis.

Casa Amistad (huize vriendschap).

Dit voorjaar gingen ze met z’n drieën met een makelaar op zoek naar een huis in Spanje. Gerda: “We zochten heel specifiek naar een huis waar we mensen een vakantie kunnen bieden. Dat was een lastige zoektocht en bijna hadden we de moed opgegeven. Maar toen we het huis in Macisvenda bekeken, dachten we binnen een minuut: dit is het.” Het huis met de mooie naam Casa Amistad (huize vriendschap) bestaat uit twee appartementen en een vrijstaand huisje. Op het terrein van vierduizend vierkante meter ligt een zwembad en staan diverse fruitbomen. In de grote groentetuin met twee kassen verbouwen ze het jaar rond eigen groenten.

“Dit is wat Marissa leuk vindt: meedraaien in onze omgeving.” Marissa is de gastvrouw, ze ontvangt de vakantiegasten en stelt ze op hun gemak. Simon: “En ze doet allerlei klusjes, dat hoeven we haar niet eens te vragen.” Daarnaast schrijft Marissa over haar belevenissen op de website van het vakantiehuis.

Marissa is de oudste van drie kinderen. Is het niet erg om zo ver weg te wonen van je andere kinderen? Nee, zegt Gerda, want ze komen regelmatig op bezoek in Spanje en je hebt dan meer quality time. Dat Marissa nu weer bij hen woont, vinden Gerda en Simon zelf ook bijzonder. Simon: “Marissa is net als veel andere kinderen het huis uitgegaan toen ze achttien was. Wij snapten nooit dat mensen tot hun tachtigste hun kind met een verstandelijke beperking bij hen thuis lieten wonen. Daar denken we nu wat anders over. Soms loopt het leven anders dan gedacht.”

Ze eindigden het gesprek met de opmerking: “Kom gerust eens langs in Spanje. We hebben een prachtige plek gecreëerd voor mensen met een verstandelijke beperking of hun gezin. Maar ook mensen zonder beperking zijn van harte welkom, hoor.”