Cultuur

Familiestukken Lycklama terug in Beetsterzwaag

Potlood Renske Woudstra

De publiciteit rond de grote Tinco-tentoonstelling in Beetsterzwaag deze zomer brengt ook verrassingen met zich mee. Begin april kreeg Jikke Dickhoff-Huisman uit Beetsterzwaag contact met familie Fremerey uit Duitsland.

Andreas Fremerey is een directe nazaat van Augustinus Lycklama à Nijeholt, de broer van Tinco. Zijn oudtante was de laatste bewoner van het Lycklamahûs. Als kind heeft Andreas nog in Beetsterzwaag gelogeerd. Toen die familiewoning in de jaren zeventig werd verkocht aan de gemeente Opsterland, is de inventaris deels verkocht en deels naar familieleden gegaan. Zo bezat Andreas twee bijzondere lakstempels, waarvan één dateert uit de periode rond 1700. Ook kwam hij vorige week naar Beetsterzwaag met een fraai sigarenpijpje met daarop het familiewapen.

De familie Fremerey heeft de stukken geschonken aan Museum Opsterlân in Gorredijk. Vorige week zijn ze overhandigd. De heer en mevrouw Fremerey bezochten dinsdag ook het huidige Lycklamahûs en de familiegraven in Oud-Beets. De geschonken stukken maken deze zomer deel uit van de expositie ‘Tinco Lycklama: een Friese jonker in de Oriënt’, van 8 juni tot 9 september in het oude gemeentehuis.