Sport

Feestelijke eindsprint brommerevenement

Potlood Keimpe Vlietstra

Wat zou het een mooie afsluiting zijn. Johnny Veenstra en Arend de Haan hopen stiekem op een nieuw baanrecord tijdens de laatste brommersprint in Jubbega. “Wy ha jierrenlang de snelste baan hân, it soe moai wêze as wy sa ek ôfslute kinne.”

Ooit organiseerde de Dorps Vrienden Club (DVC) een sprintwedstrijd voor wegbrommers over 150 meter, als aanvulling op het Jubbegaster dorpsfeest. Een jaar later had Jubbega het eerste NK brommersprint. De happening groeide uit tot een evenement van internationale allure. De tijd van opgevoerde wegbrommertjes is al lang voorbij. Zaterdag 21 juli staan er speciaal geconstrueerde machines aan de start die de 150 meter in minder dan 6,5 seconden afleggen, daarbij snelheden halend van ruim 140 km per uur. Deze mannen rijden in competitieverband en treffen elkaar zo’n tien keer per seizoen. Daarnaast zijn er officiële spectaculaire grasbaanraces.

Toch staat het brommerevenement dit jaar vooral in het teken van afscheid. Na dertig jaar stopt de organisatie ermee. Organisatoren Johnny Veenstra en Arend de Haan willen daar een feestje van maken. “Alle aktiviteiten binne fergees en de konsumpsjes ha in oanpaste priis. Wy jouwe in feestje, mei miskyn wol dat baanrekord.”

Speciale klasse

Ze halen alles uit de kast om er een feestdag van te maken. Oud-deelnemers die de afgelopen dertig jaar aan de start verschenen zijn uitgenodigd om hun oude brommer onder het doek vandaan te halen en nog eenmaal te schitteren op het Jubbegaster sprintcircuit. “In lytse tritich man ha harren opjûn. Sy binne al wiken dwaande de âld brommer wer oan ‘e praat te krijen, pure passie. Foar harren is in spesjale klasse ynsteld.” Daarnaast is er een oldtimerrit, een toertocht van tachtig kilometer voor oude brommers. Voor de kinderen zijn er ’s middags diverse springkussens en de jeugd van 4 tot 12 jaar mag zich uitleven op miniquads. Het documentatiecentrum Jubbega-Hoornsterzwaag stelde een expositie samen over dertig jaar brommerevenement. Oudgediende Sjoerd Nieuwland is ook aanwezig voor een praatje en uitleg.

Muziekfeest

’s Avonds barst in de grote feesttent het afsluitende muziekfeest los. “Ek dat is fergees, mei artiesten út dizze regio.” Murk (Aukema) brengt behalve een aantal covers ook zijn eigen blues/folk/rock-repertoire ten gehore en treedt later op de avond nog op met Hilde de Jong, die ook solo optreedt. “Hilde is krekt as Sano&Danis en Dawn of Day o sa populêr yn dizze streken. Hiel spesjaal is it optreden fan de coverband Zie Maar. Wy hiene it programma al klear, de flyers wiene al drukt, doe’t sy ús bellen. Wy wolle graach spylje op jim ôfskiedsfeest. Want dat wurdt dan ek ús lêste optreden. Dat fûnen wy sa moai, harren komst past der hielendal by.” Natuurlijk is er een drive-inshow; Jaldert Postma draait. Arend en Johnny benadrukken dat er heel wat bij zo’n evenement komt kijken. Zij vinden daarom dat de vrijwilligers en sponsoren grote dank verdienen. Zonder hen was het allemaal niet mogelijk geweest. Om de veiligheid te garanderen wordt de weg van 6.00 tot 19.00 uur hermetisch afgesloten: de P.W. Janssenweg, Bramenstraat en Luxemburg zijn dan niet bereikbaar. Fietsers en auto’s worden omgeleid.