Sport

Femke op het snelle ijs

Camera Sietse de Boer Potlood Niels van Marle

Ze hoopte zich dit seizoen met een beetje geluk te plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden, maar Femke Kok staat komend weekeinde gewoon aan de start van het WK afstanden, op het razendsnelle ijs van Salt Lake City.

De negentienjarige schaatsster uit Nij Beets veroverde de afgelopen weken de harten van de Nederlandse schaatsliefhebber. Met ijzersterke optredens tijdens het NK afstanden, NK sprint en het EK afstanden. Ze veroverde medailles en een wereldrecord 500 meter voor junioren (37.66). Tegelijkertijd vielen haar ontwapenende optredens voor de televisiecamera’s op. “Ik probeer gewoon mezelf te blijven”, zegt Femke bescheiden.

Ze probeert van alles te genieten, maar trapt af en toe ook wel even op de rem. “Na het EK wilden veel mensen iets van me. Ik ben niet overal op ingegaan, dat zou wel heel veel worden. Maar ik kan het prima aan hoor en het is ook gewoon leuk om mee te maken. Ik krijg er ook energie van.”

Direct na het NK sprint reisde Femke af naar Calgary. Na bijna twee weken trainen op het Canadese recordijs reed ze de World Cup 500 meter (zie kader). Daarna reisde ze door naar Salt Lake City, in de Verenigde Staten. Die paar weken voorbereiding op het WK, waar ze vrijdag (14 februari) de 500 rijdt, zijn ook wel nodig. “Het schaatsen in Calgary of Salt Lake City is heel anders. Tijdens de eerste trainingen was ik erg snel buiten adem en kwam de verzuring ook snel.” Op hoogte (Calgary 1105 meter boven zeeniveau, Salt Lake City zelfs op 1425 meter) is de luchtweerstand minder, waardoor de banen sneller zijn, maar er zit minder zuurstof in de lucht en het lichaam moet dus harder werken.

Ritme

Gelukkig had Femke het juiste ritme qua tijdsverschil snel te pakken. “Ik voel me fit en het schaatsen gaat lekker. De dagen vliegen voorbij. Ontbijten, naar de ijsbaan, trainen, eten op de campus, dan weer naar het hotel om even te rusten, weer een training, dineren en dan naar bed. Gelukkig hebben we ook af en toe een rustdag of een middag vrij.”

Femke is enorm benieuwd naar wat ze kan laten zien op het WK. De vierde plaats op het EK was een hoogtepunt, maar of ze nu ook zo dicht bij het podium kan eindigen weet ze niet. Met wereldtoppers zoals Lee Sang-hwa (Zuid-Korea) en de ijzersterke Japanse vrouwen staan vanuit Azië de beste rijdsters aan de start en ook Canada en de Verenigde Staten heb toppers. Femke: “Ik ben niet echt bezig met wat voor uitslag ik ga rijden. Ik wil vooral twee goede races rijden en er veel van leren. Het is toch echt anders dan rijden bij de junioren.”

Titel verdedigen

Volgende week is dat weer haar podium, het WK junioren in Polen. Een toernooi dat Femke in 2019 met overmacht won, een titel die ze graag verdedigt. Is dat mogelijk na alle avonturen in Noord-Amerika? “Ik heb deze keuze gemaakt en ga er nu het beste van maken. Je weet toch nooit hoe het gaat lopen. Ik sta achter mijn keuze, heb het enorm naar mijn zin en wil deze ervaring niet missen.”

Over volgend seizoen denkt Femke nog niet na. Haar prestaties vallen uiteraard op, ook bij de grote(re) commerciële teams. De kans bestaat dat ze Gewest Fryslân inruilt voor een grote ploeg. “Er zijn al teams die interesse hebben getoond. Dat is leuk, maar ik ga pas na het seizoen in gesprek over waar mijn toekomst ligt.” Mijmeren over de Olympische Spelen van 2022 in Beijing doet Femke dan ook nog niet. Dat heeft nog geen enkele zin, stelt ze. “Het zou natuurlijk heel vet zijn om daar wedstrijden te rijden. Maar ik bekijk het van jaar op jaar.”

Bijna onderuit

Femke Kok reed afgelopen weekend in het Canadese Calgary voor het eerst mee in de World Cup. Tijdens haar 500 meter ging ze in de laatste buitenbocht bijna onderuit. Wat er precies misging, wist ze niet, maar desondanks finishte ze in 37,99. Femke reed in Canada in de B-groep, waardoor ze al vroeg op de dag op het ijs stond. Niet ideaal, zo erkende ze zelf na afloop.

Reina Anema (Gorredijk) reed in Calgary de 3.000 meter, waar ze de negende tijd noteerde: 4.02,36. Eerder reed Reina op het snelle Canadese ijs een nieuw persoonlijk record op de 1.500 meter: 1.56,43.