Nieuws

Ferhaal helje: Gorredijk en Mildam

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Het is vakantie! Dat betekent dat de mailbox van de Sa!-redactie opdroogt. Geen probleem. Dan gaan we er de komende weken gewoon op uit, zonder agenda. Op stap in ons eigen verspreidingsgebied. De verhalen liggen immers op straat, een kijkje in Gorredijk en Mildam. Wilt u ons uitnodigen om iets te laten zien of om uw verhaal te doen? Stuur dan een mail naar redactie@sa24.nl.

Zonnebloemen aan de Alde Dyk bij Terwispel.

Opsterlân yn ’t sintsje

Gorredijk Het valt wel op: langs de randen van veel maïsvelden staan zonnebloemen. Het is een cadeautje van de agrarische natuurvereniging De Alde Delte. Veel mensen vinden het prachtig. “En dat woenen we mei dizze aksje berikke”, zegt Warner van der Leeuw van de vereniging van boeren in Opsterland. “We ha it dien om in kear posityf yn de belangstelling te stean, mar ek fanwege de biodiversiteit. Der sit de wereld oan hommels op de sinneblommen.”

De actie is uitgevoerd in samenwerking met de loonbedrijven Lolkema, Dragtstra en Us Bilang. Hebben ze de zaadjes met de hand uitgestrooid? Nee, dat werkt anders, legt Warner uit. De zaaimachines werden eerst gevuld met zonnebloempitten, hiermee reden de loonbedrijven het eerste rondje rondom het in te zaaien maïsveld. Vervolgens werd de machine leeggehaald en gevuld met maïszaad. “In relatyf lytse muoite, eins gie alles yn deselde wurkgong mei.”

De zonnebloemactie is voor het eerst. “We ha oan it brainstoarmjen west om in aksje te hâlden dy’t te beteljen is en wat de minsken dy’t it sjogge moai fine. It siedzjen fan de sinneblommen wie relatyf ienfâldich te dwaan mar hat in grut effekt.” Helaas zijn de zonnebloemen met dit warme en droge weer snel uitgebloeid, merkt hij op. Desondanks staat de maïs in Opsterland er goed bij vergeleken met andere delen van het land. “De oogst liket goed te slagjen, der stiet yn alle gefallen goed massa op it lân. Mar de kolfsetting stiet wol ûnder druk, hoe’t dat útpakt moatte we ôfwachtsje.” Het gaat om een eenmalige actie. “Dit kin net alle jierren, want dat is foar ús net te beteljen. We ha ek noch oerwoegen om blomsiid neist de maïs te plantsjen mar dat is djoerder en lestiger te dwaan.” Wie wil bekijken hoe zo’n bloemstrook eruit had kunnen zien, moet eens langs de Janssen-Stichting in Nij Beets gaan. “Dêr stean de wyldblommen der no prachtich by.”

Piet Kemper. Foto: Marije Geertsma

Jabikspaad

Mildam Flink doorstappend neemt Piet Kemper (74) de Mildamster brêge richting de polder. Vanmorgen om half elf is de Blesdijker gestart bij het station in Heerenveen. Even een rustpuntje tegen tweeën is geen straf: “Ik ben geen zestig meer.” Vandaag loopt hij een etappe van het Jabikspaad. De 140 kilometer lange route, met startpunt Sint Jacobiparochie en eindpunt Hasselt, is in Nederland het beginpunt van de pelgrimage naar Santiago de Compostella. “Nee, ik ben niet van plan naar Santiago te wandelen, niks voor mij. Ik loop liever dichtbij. En in Nederland is net zo mooi. Het moet voor mij behapbaar en betaalbaar zijn.” Een enkele tocht maakt hij in het buitenland, zoals de MESA door de Ardennen en met een wandelgroep naar Ierland. Samen met echtgenote Anneke liep hij dit jaar voor de tiende keer de Nijmeegse Vierdaagse. “Tien jaar geleden ben ik begonnen met wandelen. Ik wandel liever dan thuis achter de geraniums te zitten. Onderweg tref je veel mensen, zoals jullie nu, dat is een verrijking van het leven.”

 

De brug gaat open voor een eenzaam bootje in de Tjonger. Piet neemt nog een slok en zet zijn gps even op stop. “Ik wandel zo’n negentig tot honderd kilometer per week, het hele jaar door. Elke woensdag met de wandelclub in Wolvega en veel routes van de Wandelsite en De Wandelpool. Nu ben ik ook bezig met het bezoeken van steden met stadsrechten, daar wandel ik dan rond.” De voormalig bouwvakker denkt dat hij het Jabikspaad wel in vier dagen kan doen. “Het is maar een kleinigheid, het eindigt in Hasselt. Misschien loop ik vandaag naar Wolvega, daar staat mijn auto bij het station. Maar als ik zin heb, loop ik door naar Oldemarkt.” En de temperatuur? “Dat maakt mij niet zoveel uit, het is maar net hoe drukkend het is.”