Cultuur

Flaeijelfeest dit jaar met thema ‘beweging’

Potlood Renske Woudstra

Het thema van het Flaeijlfeest 2018 in Oude- en Nieuwehorne wordt ‘beweging’. Dit is vorige week bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse bedankavond voor sponsoren. Sprekers vulden met dit thema de bijeenkomst.

In het kader van LF2018 werd er voor gekozen om de bedank- en netwerkavond te houden in Museum Belvédère. De grondlegger van het Flaeijelfeest, Frans Pellikaan, werd geïnterviewd door stadionspeaker Jouke de Vries (tevens oud inwoner van Nieuwehorne) over het ontstaan van het Flaeijelfeest. Wat destijds met twaalf boerenwagens en de dorsmachine als basis begon, groeide vanaf 1976 uit tot een jaarlijks dorpsgebeuren.

Drievoudig Olympisch schaatskampioen Ard Schenk gaf een boeiende presentatie over het nut van bewegen en een gezonde levensstijl. De vitale zeventigplusser is hier zelf het levende voorbeeld van. Ook de gasten van de avond kwamen in beweging tijdens een korte rondleiding door het museum.

Zowel op vrijwilligersgebied, als bij de werktuigen zal het thema ‘beweging’ op 29 september tot uiting worden gebracht. Dit is onder andere goed te zien bij de handarbeid, de paardenkracht, stoom, motoren en tractoren.

Meer informatie over het Flaeijelfeest is te vinden op flaeijel.frl.