Sport

Franse draver loopt voor goed doel

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Voor ondernemers is het een bekend verschijnsel: van alle kanten komen verzoeken voor donaties of sponsoring. De broers Marthijs en Hendrik Roorda pakken dat anders aan. Met Stâl Boppeslach en drafpaard Fado de Padd halen zij geld binnen voor het goede doel en zetten ze de drafsport weer in de belangstelling.

De broers Roorda hebben een aantal bedrijven in Drachten. In 2019 klopte Sportstichting Dol Fijn bij hen aan voor sponsoring. De Drachtster stichting maakt sporten voor mensen met een beperking mogelijk. Het toeval wilde dat Martijs net op uitnodiging naar de paardenkoers in Wolvega was geweest. Een plan ontstond: waarom niet zelf een drafpaard aanschaffen en het prijzengeld doneren aan Dol Fijn? “Vanuit ons eigen netwerk vroegen we bedrijven om aan het project bij te dragen, anders zet het nog geen zoden aan de dijk.” En daarmee was Stâl Boppeslach een feit.

“Maar ja, je moet natuurlijk wel een paard hebben. In november 2019 kregen we ons paardje: Fado de Padd.” De nu zesjarige ruin komt uit Frankrijk, waar de drafsport immens populair is. “Hij was in principe bedoeld voor de slacht omdat hij door blessures niet kon starten. Dan hebben ze er daar niets aan.” In Nederland kreeg Fado tijd om te herstellen en belangrijker nog: onder auspiciën van gepensioneerd toptrainer Aonne De Wrede kreeg hij de best mogelijke zorg en training.

Heel precies

Aonne (70) is zeven dagen per week bezig met de training van Fado op het trainingscomplex in Lippenhuizen. Hij krijgt hierbij hulp van de vijfentwintigjarige Vera Akkerman. Ze is fulltime verpleegkundige, meest in avond- en nachtdienst. “Zo kan ik vier dagen in de week trainen, een uurtje of drie-vier en op koersdagen meer. Ik heb tien jaar lang een ex-draver gehad voor recreatie-rijden. Toen ik hoorde van Stâl Boppeslach wilde ik graag meedoen. En dan kun je alles wat je ooit over paarden geleerd hebt, weggooien. Bij drafsport komt het heel precies, zeker bij Aonne.” Ze spant Fado bijvoorbeeld altijd op hetzelfde tijdstip in, op dezelfde plek, alles in hetzelfde ritme.

Aonne is gepokt en gemazeld in de drafsport; hij won alleen al in Nederland vijftienhonderd keer. Onder zijn hoede behaalde het Noorse kampioenspaard Nevele Cero O een miljoen aan prijzengeld binnen. In 1999 sloot hij zijn carrière af, vertrok naar Canada, maar keerde in 2015 terug naar Fryslân. Zijn passie voor paarden en kennis van de drafsport zet hij nu in voor Stâl Boppeslach. Vera: “Aonne maakt het plan, ik voer het uit.” Het trainersduo boekte al mooi resultaten: in zes wedstrijden verdiende Fado al 9.000 euro prijzengeld voor Dol Fijn. Op advies van Aonne wordt de draver gereden door toppikeur John Dekker uit Noord Holland.

In Nederland staat de drafsport al jaren op een laag pitje. Marthijs: “Het Victoria Park in Wolvega werkt daarom samen met Frankrijk, waar de sport heel groot is. Hierdoor komt Fado live op de Franse televisie en is het prijzengeld hoger. De drafsport heeft roots in het noorden van het land maar de hoogtijdagen van de koersbanen in Drachten, Groningen, Aduard en Sappemeer zijn naar een geschiedenis in zwart-wit verbannen. Met Stâl Boppeslach hopen we de sport weer onder de aandacht te brengen met daarnaast een directe link naar het goede doel.”

stalboppeslach.nl

Delen