Column

Fysio Gorredijk: gecombineerde leefstijlinterventie

Potlood Arend Waninge

De zomer is weer begonnen, de eerste mensen zijn met vakantie. Voor velen is de zomer iets om naar uit te kijken. De stijgende temperaturen, de terrasbezoekjes en een heerlijke duik in het zwembad. Ook de jurkjes en korte broeken kunnen weer uit de kast.

Maar toch houdt niet iedereen van die zomerse kleren. Er is een groep die te zwaar is en graag wil afvallen. Bij een groot deel van deze groep is Sonja Bakker de revue al gepasseerd, bleken verschillende shakes en repen ook niet het voorspelde wondermiddel en werpt het koolhydraatarme dieet ook niet voldoende vruchten af. Diëten helpen misschien op de korte termijn, maar vaak vallen mensen toch weer terug in hun oude gewoonten. Tegenwoordig is ‘leefstijl’ een begrip dat regelmatig valt. Maar wat houdt dat nu precies in?

In de Dikke van Dale is het wel beschreven als de manier van leven. Kleine veranderingen in het dagelijks leven kunnen al veel betekenen voor een gezondere leefstijl. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het drinken van voldoende water, gebruik de trap in plaats van de lift, drink je koffie zwart, neem een stuk fruit in plaats van een koekje en ook een goede nachtrust is belangrijk voor een gezonde lichamelijke en geestelijke gezondheid. Veel van deze dingen zijn al bekend, maar hoe houd je dit op de lange termijn vol? Op dit punt kan de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) een toegevoegde waarde zijn. Dit is een traject waarin advies wordt gegeven en begeleiding wordt aangeboden bij gezondere voeding en eetgewoontes, bij meer bewegen en bij gedragsverandering. Op naar een blijvend gezondere leefstijl!

Chantal Sinnema
Fysio Gorredijk 

Delen